Ken jij je kwaliteiten en valkuilen?

Een van de belangrijkste dingen in een coachtraject voor mij is, dat je kind (of jij 😊) ontdekt dat hij (of zij) helemaal goed is zoals hij is. Dat hij kan zeggen ‘Ik ben ik’ en dat er dus niets veranderd hóeft te worden.

Nou hoor ik je bijna denken ‘Maar dat is toch juist wat je wil bereiken met coachen? Dat er iets veranderd?’

Ja, dat is zo. Als je een coachtraject instapt, dan doe je dat omdat er ergens iets niet lekker loopt. Alleen wil dat nog niet zeggen dat er iets mis is met iemand. Je wil alleen graag kijken naar wat er niet lekker loopt en op zoek gaan naar wat er anders kan. En daar help ik jullie bij.

Kwaliteiten ontdekken

Een van de eerste dingen die ik meestal doe, is vragen waar je goed in bent, oftewel wat zijn je kwaliteiten. Als ik dat vraag aan een kind of een ouder, dan vinden ze het vaak lastig om te benoemen.

Gelukkig heb ik daar een leuk hulpmiddel voor, het kwaliteitenspel. Allemaal kaartjes waar kwaliteiten op staan, bijvoorbeeld: rustig, creatief, oplossingen bedenken, lef, zelfvertrouwen, sterk, slim, precies.

Meestal laat ik drie stapeltjes maken. Eén met kwaliteiten die je bezit, één met kwaliteiten die je soms wel en soms niet gebruikt en één met kwaliteiten die je niet of weinig bezit. De verrassing is bijna altijd dat de eerste stapel het grootst is.

Iedereen heeft een hele hoop kwaliteiten, alleen zie je die niet altijd. Dat komt omdat je dingen die je goed kan als vanzelfsprekend ziet. Dat is ‘gewoon’ en niet bijzonder. Maar iedere kwaliteit is bijzonder en de combinatie van je kwaliteiten én je valkuilen maakt jou jóu.

Heel belangrijk dus om te weten waar je allemaal goed in bent. Dat kun je namelijk weer gebruiken in situaties die je lastig vindt of waarin je vastloopt. Als je je kwaliteiten leert in te zetten, dan groeit je zelfvertrouwen, want je kunt het zelf oplossen met iets wat je al in je hebt. Fijn toch?

Van kwaliteit naar valkuil

Een kwaliteit kan soms ook een valkuil worden. Als je hem TE veel gebruikt bijvoorbeeld. Daarom kijken we daar vaak ook naar. Als je je valkuilen weet, dan kun je daar iets mee doen 😊

Als je bijvoorbeeld TE zorgzaam bent, dan zorg je vaak beter voor anderen dan voor jezelf. Dat is echt een valkuil voor veel hooggevoelige mensen. Teveel denken aan anderen, je vaak aanpassen aan anderen en jezelf op een tweede plek zetten. Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat je niet meer goed weet wat je zelf wil. Dat je jezelf een beetje kwijt raakt. Daarom is goed voor jezelf zorgen dus heel belangrijk.

TE precies zijn, kan doorslaan in perfectionisme. Alles goed willen doen en bang zijn om fouten te maken, waardoor je onzeker wordt. Ook een valkuil die ik veel terugzie bij hooggevoelige mensen. Daarom is het goed om te leren dat fouten maken erbij hoort, dat je daarvan leert en juist beter in iets kunt worden. Superbelangrijk om daar al op jonge leeftijd mee te beginnen.

Welke kwaliteiten wil je verder ontwikkelen?

We kijken ook altijd naar de kwaliteiten die je niet of weinig bezit. Welke daarvan zou je meer willen ontwikkelen? Welke zouden je kunnen helpen als je ze wel bezat? Leuk om te ontdekken welke andere kwaliteiten die je wel hebt hierbij kunnen helpen. Aan een paar van deze kwaliteiten kunnen we dan ook aandacht besteden.

Het kwaliteitenspel met het hele gezin

Soms stel ik voor om het kwaliteitenspel met het hele gezin te doen. Het is ontzettend waardevol om samen te kijken naar ieders kwaliteiten. Hoe zien anderen jou en herken je dat of juist helemaal niet? Hoe kan het dan dat anderen kwaliteiten in jou zien die jij niet ziet? Hoe kun je gebruik maken van elkaars kwaliteiten? En kan iemand jou helpen om een bepaalde kwaliteit meer te ontwikkelen?

Het is altijd weer bijzonder om te zien hoeveel complimenten er tijdens zo’n gezinssessie over en weer gegeven worden. Je ziet bijna het zelfvertrouwen groeien. Maar ik zie soms ook dat iemand het lastig vindt om een compliment te ontvangen. En juist daarvoor is het ook een leuke ‘oefening’.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een coachtraject? Hoe ik jou en je kind kan helpen om jezelf beter te leren kennen? Vraag dan een gratis telefonische kennismaking aan via het contactformulier.

Hartelijke groet
Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *