Meer inzicht en rust met een opstelling

training ouders opstellen

Wouw, wat had ik een mooi en inspirerend weekend. Ik heb de training ‘Individueel opstellen met ouders’ gevolgd bij Wouthiera Crommelin. Zoals dat meestal gaat met dit soort trainingen mochten we veel met elkaar oefenen. Om zelf te ervaren wat ouders die bij mij komen ervaren. Nou, dat ervaren is zeker gelukt. Ik heb gehuild, gelachen, ben boos geweest, heel verdrietig, heb me bezorgd gevoeld, niet gezien, machteloos maar uiteindelijk ook opgelucht en opgeruimd.

Nieuw inzicht

Tijdens het weekend heb ik veel mooie nieuwe inzichten gekregen door zelf alle oefeningen te doen. Elke oefening bracht weer een nieuw inzicht of een mooie ervaring. Voor mezelf als kind van mijn ouders of voor mij als moeder van mijn eigen kinderen. Door mijn eigen opstelling is er ook weer iets ‘opgeruimd’ in mijn familiesysteem. Het is moeilijk uit te leggen hoe zoiets precies gaat, dat kan alleen maar door het zelf te ervaren.

Rommel opruimen

Eigenlijk ruim je door zo’n opstelling ‘rommel’ op die in je familiesysteem is blijven hangen. Dat kan veel generaties terug gaan. Vaak uit die ‘rommel’ zich bij je kind door een bepaald gedrag dat jou triggert. Dat gedrag vind je meestal niet zo leuk 😉. Omdat het niet echt ‘van’ je kind is, is het beter en naar mijn idee ook eerlijker, dat jij dat gaat opruimen in plaats van je kind. Alleen maar aan het gedrag van je kind werken, lost namelijk de onderliggende rommel niet op. Door met jou naar die rommel te kijken met behulp van een opstelling, kun je het opruimen en hoeft jouw kind dat gedrag niet meer te laten zien.

Wat herken je?

Vaak zie je jezelf terug in het gedrag van je kind. Je hoort hem (of haar) misschien wel letterlijk dezelfde zinnen zeggen die je zelf ook zegt. Of bepaalde dingen doen die jij ook doet. Misschien herken je datzelfde gedrag of diezelfde zinnen ook wel in één van jouw ouders of misschien zelfs in je grootouders. Dan is er een grote kans dat er in jullie familiesysteem iets gezien en erkent wil worden zodat het ‘opgeruimd’ kan worden.

Meer rust

Door een opstelling kan er rust komen in het familiesysteem wat vaak direct of soms na een tijdje rust geeft bij jou en je gezin. Hoe fijn is het dat jij kan helpen om het voor je kind fijner en rustiger te maken? Dat hij niet meer boos of verdrietig hoeft te worden, zichzelf niet meer weg hoeft te cijferen of wat hij ook maar aan gedrag laat zien waar jij je zorgen over maakt.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig geworden hoe zo’n opstelling werkt en wil je het zelf ook ervaren? Vul dan het contactformulier in en dan neem ik contact met je op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *