Wat kies jij? Een bekend pad of een nieuw paadje?

Als je in de natuur wandelt dan zie je ze regelmatig. Van die paadjes waarvan je denkt ‘is dat een paadje?’

Meestal volgen we de paadjes die er al zijn. Dat is lekker makkelijk, daar hoef je niet zoveel voor te doen. Na een paar keer dat pad te lopen, weet je waar je aan toe bent, waar je uitkomt en hoe lang je er ongeveer over doet. Fijn toch?

Nieuw paadje

En soms zie je ineens een nieuw paadje ontstaan. Iemand heeft bedacht dat hij een andere route wilde gaan lopen. Of misschien was het andere pad even niet goed begaanbaar.

Eerst zie je alleen platgetrapt gras of geknakte takjes. Maar als er meer mensen dat pad gaan volgen, verdwijnt het gras uiteindelijk en wordt het een smal zandpaadje. En na nog een tijdje wordt het pad steeds breder en makkelijker begaanbaar.

Zo ontstaat er een nieuw pad dat weer dankbaar gebruikt wordt door heel veel andere mensen 😊

Je brein maakt ook paadjes

Wist je dat het in je brein eigenlijk ook zo gaat?

Veel mensen houden wel van voorspelbaarheid en van gewoontes. Daarom kies je (vaak onbewust) al snel om te handelen zoals je altijd doet. Omdat dat makkelijk is en omdat je weet waar dat je brengt.

Misschien ken je de uitdrukking ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’ wel. Dat is een beetje het ‘gevaar’ van het nemen van de bekende paadjes in je hoofd. Want als je ergens niet tevreden over bent en iets wil veranderen, is dat niet altijd de beste tactiek. Dan blijf je namelijk op hetzelfde spoor en dan verandert er weinig. Dan zou je dus beter iets anders kunnen proberen.

Als je iets nieuws leert, dan worden er in je hersenen namelijk nieuwe verbindingen gelegd  waardoor er een nieuw paadje ontstaat. Hoe meer je oefent en hoe meer je leert over dat onderwerp, hoe meer verbindingen er komen en hoe breder dat pad wordt. Totdat het zo breed is dat je er niet meer over na hoeft te denken maar het gewoon weet of kan. Bijvoorbeeld fietsen of praten, dat gaat vanzelf.

Nieuwe dingen leren

Wat heb je dan nodig?

LEF om iets nieuws te proberen
VERTROUWEN dat wat je doet je verder brengt en dat je je doel gaat halen
DOORZETTINGSVERMOGEN om als het even tegenzit toch verder te gaan
VOLHOUDEN en blijven oefenen om steeds beter te worden
FOUTEN MAKEN want van fouten kun je leren
OPLOSSINGEN BEDENKEN als je op een dood spoor blijkt te zitten, zodat je iets kunt bedenken om via een andere weg weer verder te gaan
HULP durven VRAGEN als je er zelf niet uitkomt
POSITIEF DENKEN zodat je piekergedachten als ‘ik kan het niet’ of ‘het gaat me niet lukken’ om kunt zetten in ‘ik blijf proberen’ of ‘ik doe mijn best’

Op het bekende paadje blijven helpt niet als je iets wil veranderen

Als je kind niet lekker in zijn (of haar) vel zit, dan kan het zijn dat hij op de bekende paadjes blijft. En dan merk je dat het lastig is om eruit te komen.

Het is dan dus nodig om iets anders te gaan doen dan wat je altijd doet om nieuwe paadjes te maken. Je bewust te worden van wat er gebeurt, kijken wat er anders kan, je nieuwe strategie proberen en volhouden als het toch even tegen zit. En hulp inschakelen van mensen die je vertrouwt en die jou kunnen helpen om op een ander spoor te komen.

Ik kan je helpen

Ik kan je daarbij helpen. Ik heb zelf ook verschillende keren op een dood spoor gezeten of het gevoel gehad dat ik in kringetjes liep. Door mijn eigen ervaringen en door mijn coachopleiding weet ik nu wat ik kan doen om daar uit te komen. En ook hoe ik anderen daarbij kan helpen.

Wil je meer weten over een coachtraject? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor een gratis telefonische kennismaking. Daarin kun je mij vertellen waar je kind (en jij misschien ook) tegenaan loopt en waar je graag hulp bij zou willen hebben. We bespreken dan samen of en hoe ik jullie een tijdje kan begeleiden op jullie nieuwe pad. Totdat jullie weer zelf verder kunnen…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *