Fijne Kerstvakantie met deze 11 tips

Hoe hou je het gezellig met elkaar in de kerstvakantie?

 

Bijna Kerstvakantie. Heb jij er zin in? Of zie je soms een beetje op tegen de lange dagen samen? Als je de hele dag bij elkaar bent, ontstaan er vaak sneller irritaties. Tussen jezelf en je kind(eren) of tussen je kinderen onderling als je er meer hebt. Terwijl je het juist met Kerst graag zo gezellig wil hebben samen….

Natuurlijk hoeft het die twee weken niet allemaal leuk en gezellig te zijn. Het is maar net wat je verwacht. Waar meer mensen in één huis wonen, wordt nu eenmaal wel eens ruzie gemaakt.

En je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn. Zie dat maar als een ‘oefening’ om te leren om je standpunt te verdedigen. En om te leren luisteren naar de standpunten van anderen. En om daarna misschien je eigen mening een beetje bij te stellen. Of gewoon om erachter te komen dat verschillende meningen hebben ook oké is.

Maar hoe houd je het nu het grootste deel van de tijd wel leuk en gezellig? En wat doe je als het even wat minder gaat?

 

 

Tip 1: Gezamenlijke dingen-to-do-list

Vertel eens aan je kind wat jij vroeger het fijnst vond aan Kerst en de kerstvakantie. Wat deed jij het liefst? Maak daarna allemaal een lijstje met dingen die je het leukst vindt om te doen. Bekijk samen alle lijstjes en kijk wat er het meest genoemd wordt. Maak dan samen een nieuwe lijst met allerlei dingen die jullie willen doen. Hoe meer iedereen zich betrokken voelt, hoe leuker het is om het samen te gaan doen.

 

Tip 2: Probeer eens iets nieuws uit

Doe ook een keer iets wat maar één iemand op zijn lijstje heeft staan en wat je anders niet zo gauw zou doen. Dat levert vaak hele verrassende en leuke dingen op. Of ontdek met z’n allen iets nieuws of maak bijvoorbeeld samen een nieuw spel. Wedden dat je veel plezier zult hebben?

 

Tip 3: Pyjamadag

Een pyjamadag met z’n allen. Ik hou er enorm van om de hele dag in mijn pyjama te lopen. Het gevoel dat er niets hoeft, dat je de deur niet uit hoeft en dat je lekker kunt doen waar je zin in hebt, heerlijk. Zorg dan wel dat je iets makkelijks te eten in huis hebt, soep met broodjes bijvoorbeeld. Dan hoef je ook daar weinig voor te doen.

 

Tip 4: Verwachtingen bijstellen

Hoe minder verwachtingen je hebt….  Als je vooraf bedenkt hoe iets zou moeten zijn, dan kan het soms vies tegenvallen als het anders wordt dan je had verwacht. En dat kan een vervelend gevoel geven.

Als je meer in het moment leeft, zonder te veel te kijken naar wat komt of naar wat is geweest, dan maak je het makkelijker en fijner voor jezelf én voor je gezin.

 

Tip 5: Wat lossere afspraken tijdens de vakantie

Wij hebben thuis afspraken gemaakt over ‘schermtijd’. Maar in de vakantie mogen ze één of twee keer helemaal zelf weten hoe lang ze achter elkaar gamen, tot het avondeten. Eten doen we wel samen, dan is er in ieder geval even een break ????

En de andere dagen gaan we soepeler om met onze afspraken.

Veel kinderen vinden het wel fijn om te weten wannéér ze mogen gamen. Dan hoeven ze er ook niet de hele tijd om te vragen en dat geeft rust.

 

Tip 6: Zorg goed voor jezelf!

Zorg goed voor jezelf! We hebben als ouders vaak de neiging om goed voor onze kinderen te zorgen maar vergeten daardoor soms onszelf. Hoe laad jij op? Wat vind jij leuk om te doen? Lezen, film kijken, wandelen, schilderen, mediteren, yoga? Maak daar in de vakantie ook tijd voor. En vertel je kinderen dat je die tijd voor jezelf nodig hebt om er daarna weer voor hen te zijn.

 

Tip 7: Ook je kind moet af en toe even bijtanken

Ook je kind heeft wel eens momenten nodig om bij te tanken of op te laden. Jij weet vast wel wat hij nodig heeft op zo’n moment. Of vraag het aan je kind, hij weet zelf natuurlijk het best wat hem kan helpen.

 

Tip 8: Probeer je kinderen zoveel mogelijk een ruzie zelf te laten oplossen

Probeer een ruzie tussen je kinderen niet meteen te sussen. Hoe fijn je het ook vindt dat het stopt, ze moeten zelf leren om ermee om te gaan. Hou natuurlijk wel in de gaten dat ze elkaar niet pijn doen.

Ik merk vaak dat, als ik me ermee ga bemoeien, de ruzie niet sneller stopt. Soms gooi ik zelfs daardoor meer olie op het vuur. En vaak voelt één van mijn kinderen (of soms allebei) dat ik de kant van de ander kies, ook al is dat niet zo. Dat is voor niemand fijn.

Als je toch iets wilt doen om de ruzie te stoppen, laat ze dan even apart van elkaar afkoelen. Ieder op een plek waar hij zich fijn en veilig voelt.

Bij ons is het vaak snel weer over en daarna gaan ze gewoon weer samen iets doen. Ik ben juist degene bij wie een vervelend gevoel soms blijft hangen. Ik kan nog veel leren van mijn kinderen, loslaten bijvoorbeeld en weer verder gaan …

 

Tip 9: Ga lekker naar buiten

Ga lekker naar buiten. Ook al is het misschien slecht weer. Ga bijvoorbeeld samen wandelen in het bos of een potje voetballen. Als je de hele dag binnen zit, word je soms erg sloom en ga je je vervelen. Van buiten zijn en bewegen krijg je energie. En als je dan weer thuiskomt, kun je samen een lekkere kop warme chocolademelk drinken.

 

Tip 10: Niet alles hoeft samen

Accepteer van elkaar dat je niet altijd samen iets wilt of kunt doen. Mijn kinderen willen graag vermaakt worden. Ik hoor regelmatig de vraag ‘mam wat gaan we doen?’, zeker in vakanties. Maar je hebt daar niet altijd tijd voor óf zin in. Je kunt het makkelijker voor ze maken door te vertellen wanneer je wel tijd hebt om samen iets te doen.

Het is trouwens ook goed dat kinderen zich soms even vervelen. Dat stimuleert de creativiteit en daar komen vaak de leukste ideeën uit.

 

Tip 11: Betrek je kind bij wat je gaat doen

Betrek je kind bij wat je gaat doen. Vraag bijvoorbeeld wat hij wil eten. Hij vindt het vaak leuk om te helpen bij het klaarmaken. Probeer hem zoveel mogelijk zelf te laten doen en help alleen als het nodig is. Kinderen kunnen vaak veel meer dan je denkt, en het is ook goed voor het zelfvertrouwen.

 

Ik hoop dat deze tips jou en je gezin helpen om een leuke ontspannen vakantie te hebben. Ik wens jullie hele fijne feestdagen en een fantastisch 2019!

 

Liefs, Judith

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *