HELP, mijn hoofd zit vol ????

Veel hooggevoelige kinderen die ik in mijn praktijk zie, hebben last van een vol hoofd.

 

Zo ook een meisje van 9. Ze heeft een tekening gemaakt hoe haar hoofd eruit ziet als het vol zit. Met verschillende kleuren gaf ze verschillende gebieden en uitingsvormen aan. Op een gegeven moment zei ze ‘nu kan er echt niets meer bij’.

 

Wat betekent een vol hoofd nou vaak in de praktijk?

  • Hoofdpijn
  • Niet meer na kunnen denken
  • Niet meer kunnen concentreren
  • Snel boos worden
  • Snel huilen
  • Mopperen
  • Niet tegen grapjes kunnen
  • Dingen lukken niet meer
  • Druk gaan doen enz.

 

Dat is niet fijn. Niet voor je kind, maar vaak ook niet voor jou. Want jij vindt daar vaak iets van en reageert daar dan ook op. Wat in jouw ogen iets heel kleins lijkt, wordt door je kind als heel groot ervaren en daar wordt dan ook op een grote (voor jou misschien ‘overdreven’) manier op gereageerd. En hoe reageer jij dan? Blijf je rustig of reageer je met je kind mee?

 

Ik vind het niet altijd makkelijk om niet mee te gaan in die reactie. Dat komt gedeeltelijk door mijn karakter en door mijn eigen hooggevoeligheid. Ervaring leert wel dat rustig blijven en begrip tonen veel beter werken dan reageren op bijvoorbeeld boos gedrag of het ‘wegwuiven’ van wat er verteld wordt. Maar goed, ik ben ook maar een mens en ik raak ook wel eens overprikkeld. En als ik dan meega in de reactie, worden er alleen maar meer prikkels toegevoegd en wordt het eigenlijk alleen maar erger.

 

Bewust worden van waar je kind door overprikkeld raakt en signalen leren herkennen voordat je kind ontploft zijn dan heel erg belangrijk. Probeer eerst maar eens te ontdekken door welk zintuig je kind het meest overprikkeld raakt: horen, zien, voelen, ruiken of proeven. En hou eens een tijdje bij wat je kind doet en zegt en wat je ziet op het moment dat hij (of zij) overprikkeld raakt.

 

Een volgende keer meer over wat je kunt doen als je merkt dat je kind overprikkeld dreigt te raken of het misschien al is.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *