Hoe gaat het met jouw puber op school?

Kan hij goed plannen?
Heeft hij voldoende zelfvertrouwen?
Kan hij zich goed concentreren?
Is hij gemotiveerd om te leren?
Heeft hij een manier gevonden om makkelijk te leren?

Of kan één of meer van deze onderwerpen nog wel verbeteren?

 

Eigenlijk hebben pubers het niet gemakkelijk op school. Ze moeten van alles, terwijl hun hersenen op zo’n manier aan het ontwikkelen zijn, dat ze een aantal dingen vaak (gelukkig tijdelijk) niet zo goed kunnen. Plannen is daar één van. En motivatie? Nou, ik kan me nog herinneren dat ik als puber ook niet altijd gemotiveerd was om mijn huiswerk te maken ?

 

Gelukkig zijn veel vaardigheden wel te leren.
Eerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat er allemaal bij leren komt kijken. En wat voor je kind werkt en wat niet.
De manier van denken kan ook heel helpend zijn. Als je kind bijvoorbeeld alleen maar denkt ‘ik heb er geen zin in’, dan maakt hij het zichzelf niet makkelijk. Als hij dat kan veranderen in ‘als ik het nu maak, ben ik snel klaar en kan ik iets anders gaan doen’ dan wordt het wellicht al wat makkelijker.

 

Goed kunnen plannen, motivatie hebben, zelfvertrouwen hebben, weten wat helpt om makkelijker te leren zijn vaardigheden die je puber helpen om meer tijd over te houden voor leuke dingen. En welke puber wil dat nu niet?

 

Kan jouw zoon of dochter wel wat hulp gebruiken bij het leren?

Na de herfstvakantie start ik in Goor met een groepstraining ‘Ik leer leren’ waar al de bovengenoemde zaken aan bod komen. Ik werk in groepjes van twee of drie kinderen, maar de training kan ook individueel gevolgd worden.

Meer informatie vind je op Ik leer leren. Of neem gerust contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *