Vaste mindset versus groeimindset

Je leest en hoort er tegenwoordig vaker over, ‘mindset’. Maar wat is dat nou eigenlijk?

 

De Amerikaanse psycholoog Carol Dweck heeft onderzoek gedaan naar motivatie, persoonlijkheid en ontwikkeling. Zij verdeelt de manier van denken in twee categorieën, namelijk vanuit een vaste mindset en vanuit een groeimindset.

 

De vaste mindset:

Mensen met een vaste mindset geloven dat alles vaststaat zoals het is, dat je geboren bent met een bepaalde intelligentie en met bepaalde kwaliteiten en talenten en dat dat niet meer kan veranderen.

Zij kiezen ervoor om juist dingen te doen waar ze goed in zijn, zodat ze zeker weten dat het gaat lukken, want dan komen ze slim over. Zij gaan liever geen uitdagingen aan, proberen geen nieuwe spannende dingen uit want dan is de kans om fouten te maken groot, en daar houden ze niet van.

Als je een vaste mindset hebt, dan voel je je slim wanneer je dingen snel en goed doet, maar de keerzijde hiervan is dat je je dom voelt wanneer je fouten maakt.

Mensen met een vaste mindset doen ook liever niet te veel moeite voor iets. Zij denken dat je óf iets gewoon kan, óf dat je ergens hard voor moet werken. En als je ergens hard voor moet werken, betekent dat voor deze groep mensen dat je er eigenlijk helemaal niet goed in bent. Als je veel moet oefenen of hard moet werken dan ben je in hun ogen niet zo slim of goed. Dus als je slim wilt overkomen, dan moet je volgens hen vooral niet veel oefenen en hard werken.

 

De groeimindset:

Mensen met een groeimindset geloven dat je kunt leren en ontwikkelen. Je bent weliswaar geboren met een bepaalde intelligentie en met kwaliteiten en talenten, maar deze staan niet vast en je kunt altijd groeien en ergens beter in worden, als je maar blijft oefenen en proberen.

Zij vinden uitdagingen en moeilijke klussen juist leuk, want dan krijgen ze het gevoel dat ze zich aan het ontwikkelen zijn. Ze zijn niet bang om fouten te maken; die horen er gewoon bij en van fouten kun je leren en jezelf verbeteren.

Mensen met een groeimindset hebben veel meer doorzettingsvermogen. Ze vinden het niet erg dat ze dingen moeten leren en dat dat tijd en inspanning kost. Zij houden van leren.

growth-v-fixed

 

Als je jezelf wilt ontwikkelen en je kwaliteiten goed wil benutten dan is het dus heel belangrijk dat je denkt vanuit een groeimindset. Gelukkig kun je dit leren, bijvoorbeeld met de training over mindset van Het TalentenLab (www.hettalentenlab.nl) met Fixie (de vaste mindset) en Growie (de groeimindset) in de hoofdrol. Deze training is voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar en bestaat uit zeven lessen waarin ze leren:

fixie-growie-300x212

  • hoe ze zelf denken
  • wat de vaste mindset inhoudt
  • wat de groeimindset inhoudt
  • hoe ze omgaan met fouten maken en leren
  • over doorzettingsvermogen
  • denken als Growie
  • de Growietruc

 

Na de training hebben de kinderen inzicht in hun eigen manier van denken en weten ze hoe de groeimindset hen kan helpen. Ze hebben ook al stapjes gezet richting de groeimindset.

Het veranderen van een vaste mindset naar een groeimindset kost wel tijd en is niet altijd makkelijk. Dingen die je eerst liever niet deed, bijvoorbeeld moeilijke klussen doen en fouten maken, moet je nu ineens wel doen. Dat is spannend en soms zal je liever teruggaan naar je oude vertrouwde vaste mindset. Maar als je de uitdaging aan durft te gaan, zal je merken dat het je heel veel gaat opleveren. Je krijgt bijvoorbeeld veel meer zelfvertrouwen omdat je het niet meer erg vindt om fouten te maken.

 

Wil je meer informatie over de training? Neem dan gerust contact met me op of vul bij contact je gegevens in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *