Wat zegt je kind tegen jou?

Wat een fijne sessie had ik laatst met ouders. Hun dochter is hooggevoelig en kan heel erg boos worden als ze overprikkeld is. Voor ouders is het dan soms lastig om zelf rustig te blijven (wie herkent dit niet 😉)

Een tijdje geleden heb ik bij een training spiegelvragen leren kennen. Tijdens de training heb ik zelf ervaren hoe het is om deze vragen te beantwoorden en welke inzichten mij dat gaf. Dat was heel erg mooi. Daarom vind ik het zo fijn dat ik ze nu ook in mijn praktijk kan inzetten.

De spiegelvragen

Het liefst doe ik deze oefeningen met beide ouders. Los van elkaar mogen ze antwoord geven op deze drie vragen:

  1. Wat zegt je kind regelmatig tegen jou of wat denk je dat je kind over jou denkt?
    Schrijf zowel de positieve als de negatieve dingen op.
  2. Aan wat erger je je aan je kind, of wat irriteert je?
  3. Wat bewonder je aan je kind?

Als alle drie de vragen beantwoord zijn, dan vraag ik wat er voor henzelf in de antwoorden zit. Wat herken je bij jezelf? Zit er nog een bepaald verlangen, een verborgen behoefte of blinde vlek bij jou in deze antwoorden? Wil jij bijvoorbeeld stiekem ook doen wat je kind doet?

Daarna mogen ze alle antwoorden nog een keer lezen en daar een ‘overall’ boodschap uit halen. En een klein stapje opschrijven dat ze als eerste gaan maken.

Moeder’s inzicht

Moeder kwam er door haar antwoorden achter dat ze wat minder wil pushen en rustiger blijven. Maar de overall boodschap voor haarzelf was dat ze meer tijd en ruimte voor zichzelf wil nemen. Om dingen te doen die ze leuk vindt en waar zij weer van kan opladen. Zodat ze meer rust krijgt en dus ook rustiger kan reageren als er iets gebeurt. Nu is ze vooral bezig met het huishouden en de kinderen en dat kost veel energie en zorgt bij haar ook voor een vol hoofd.

Vader’s inzicht

Vader ontdekte dat hij door zijn eigen overprikkeling soms ook minder rustig kan reageren dan hij zou willen. En dat hij vaak serieus is en hij eigenlijk meer behoefte heeft om (mee) te spelen. Ook dat hij zijn vrouw meer zou kunnen ondersteunen in het huishouden zodat zij meer tijd voor zichzelf en haar hobby krijgt.

Wat mooi, want door er zo samen naar te kijken en over te praten, kwamen ze samen tot nieuwe inzichten en ideeën.

De eerste stapjes

Moeder gaat elke dag (of in ieder geval een paar dagen per week) tijd voor haar hobby maken. Tijd die ze krijgt door hulp te vragen (dat is nieuw voor haar want dat doet ze niet zo snel) aan haar man om te helpen in huis.

Vader gaat meer uit zichzelf helpen in het huishouden en meer spelen met de kinderen als hij daar zin in heeft.

Prachtig toch? Gewoon door een paar vragen te stellen over wat je kind zegt en wat dat met jou doet, waar je je aan ergert en wat je juist bewondert in je kind. Dat zegt dus een heleboel over jou!

Als je het leuk vindt, mag je antwoord geven op deze vragen en het inzicht wat je hebt gekregen aan mij mailen. Met het eerst stapje dat je gaat zetten. Ik weet zeker dat het je iets moois gaat brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *