9 tips om minder ‘last’ te hebben van je hooggevoeligheid

Opladen in de natuur

Als je kind hooggevoelig is dan is er een grote kans dat je zelf ook hooggevoelig bent. Zelfs kleine dingen kunnen dan soms al te veel voor je zijn. Een drukke omgeving, harde geluiden, heftige beelden op tv of weinig tijd voor jezelf. Omdat je zo gevoelig bent voor je omgeving kan dat je uitputten. Je trekt je daardoor misschien terug. Mensen die niet hooggevoelig zijn, begrijpen dat niet altijd.

Je bent niet alleen

Weet dat je niet alleen bent. Hooggevoeligheid komt veel voor, ongeveer 20% van de mensen heeft deze eigenschap. Maar omdat veel mensen nog weinig weten over hooggevoeligheid, krijg je waarschijnlijk regelmatig te horen dat je je niet moet aanstellen of dat het toch wel meevalt. Niet fijn, want daardoor ben je misschien gaan denken dat je iets fout doet of aan jezelf gaan twijfelen.

In plaats van hooggevoeligheid als ‘lastig’ te zien, hoop ik dat je het kunt gaan ervaren als een hele mooie eigenschap. Je bent wel gevoelig, maar dat betekent ook dat je goed kan invoelen wat anderen nodig hebben, je kan inleven in anderen, goed vooruit kan denken, oog hebt voor details, enorm kan genieten enz.

Wat kun je doen om minder ‘last’ te hebben?

Om minder ‘last’ te hebben van de minder fijne kanten van het hooggevoelig zijn, heb ik hier negen dingen die je kunt doen. Deze kun je natuurlijk ook in aangepaste vorm aan je kind meegeven. Maar door ze zelf toe te passen geef je een voorbeeld aan je kind en dat heeft meestal al positief effect.

.

1 Neem tijd voor jezelf om bij te komen
Door een drukke omgeving, zoals een drukke winkelstraat of een feestje kan je zenuwstelsel flink geprikkeld raken. Hetzelfde geldt als je het druk hebt of bij stressvolle situaties. Als je weet dat je in zo’n situatie komt dan is het handig om daarna wat tijd voor jezelf te nemen om weer tot rust te komen. Vaak is het fijn om dat alleen te doen.

2 Omring je met mensen die je steunen
Hooggevoelige mensen worden snel emotioneel. Daar kun je niets aan doen, je voelt wat je voelt. Je uit je woede, je geluk en je verdriet als je dat ervaart. Het is belangrijk om je te omringen met mensen die dit waarderen en waarbij je jezelf kunt zijn.

3 Gun jezelf meer tijd om dingen te doen
Als je hooggevoelig bent vindt je het prettig om rustig de tijd te nemen. Je weegt graag alle voors en tegens af voordat je een beslissing neemt. Drukke agenda’s en van de ene naar de andere afspraak racen vind je vaak vervelend. Daarom is het fijn om in de weekenden tijd te nemen om lekker te relaxen en iets voor jezelf te doen. Zeg ook eens vaker ‘nee’ om je agenda wat leger te houden.

4 Zorg voor voldoende slaap
Door te weinig slaap (voor veel mensen is dit minder dan 7 uur) raken de meeste mensen sneller geïrriteerd en word je minder productief. Maar voor een hooggevoelig persoon is dat nog erger. Je ervaart daardoor veel meer stress en raakt nog sneller overprikkeld. Zorg daarom voor voldoende slaap en een goed slaappatroon. Ga liefst op dezelfde tijd naar bed en sta ook elke dag ongeveer op dezelfde tijd op.

5 Eet op tijd
Honger kan een enorme invloed hebben op het humeur en de concentratie van een hooggevoelig persoon. Houd daarom je bloedsuikerspiegel stabiel door regelmatig gezonde maaltijden te eten. Merk je het bijvoorbeeld ook aan je kind als hij uit school komt? Laat hem (of haar) dan meteen iets eten.

6 Zoek een rustige ruimte voor jezelf
Voor hooggevoelige mensen is het belangrijk om een plek in huis te hebben waar je je terug kan trekken. Daar kun je tot rust komen en weer opladen. Laat je gezin weten dat je even tijd voor jezelf nodig hebt en hang bijvoorbeeld een ‘niet storen’ briefje op de deur van de ruimte waar je je terugtrekt.

7 Zorg voor zacht licht
Fel licht kan te intens zijn als je hooggevoelig bent. Probeer de verlichting in je omgeving zo zacht mogelijk te houden. Dus vermijd felle TL-verlichting zo veel mogelijk. Buiten kan het fijn zijn om een zonnebril te dragen als het heel zonnig is.

8 Neem de tijd om te wennen aan veranderingen
Veranderingen zijn vaak lastig voor hooggevoelige mensen. Dat geldt ook voor positieve zoals het beginnen van een nieuwe baan of een verhuizing. Gun jezelf tijd om te wennen aan die verandering.

9 Laad jezelf op door mooie dingen en natuur
De meeste hooggevoelige mensen worden heel erg beïnvloed door hun omgeving. Rommel, chaos en drukte vreten energie terwijl rust en de natuur juist energie geven. Zoek naar de dingen in je omgeving waar jij blij van wordt en door op kunt laden.
.

Accepteer dat je anders reageert op prikkels en dat jij bepaalde dingen nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Accepteer dat ook van je van je kind en zoek samen naar de mooie dingen die ook bij hooggevoeligheid horen. Bijvoorbeeld dat je invoelend bent en creatief.
.

Kan jij of je kind wel wat hulp gebruiken om meer te leren over je hooggevoeligheid en hoe je ermee om kunt gaan? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *