Liever iets minder gevoelig. Of toch niet?

Mijn vakantie zit er op. Vier weken er helemaal tussenuit. Op een paar berichten op social media na over dingen die ik op dat moment leuk vond om te delen, heb ik niets voor de praktijk gedaan. Ik heb vooral genoten van mijn gezin, veel gelezen, gewandeld met de hond, een weekendje weg met mijn man en daarna nog een paar dagen met onze dochter. ’s Ochtends lekker blijven hangen in mijn pyjama, of juist vroeg op om de hond uit te laten. Het maakte allemaal niet uit, alles was lekker relaxt.

En nu weer aan de slag, dus ook een blog schrijven voor jou, want ook dat heb ik even overgeslagen. Ik heb verschillende businesstrainingen gedaan waarin wordt gezegd dat je in je vakantie je socials gewoon moet blijven doen. Maar dat werkt niet zo goed voor mij. Ik schrijf liever over iets wat me op dat moment bezig houdt of waar ik mee bezig ben.

Bewust van mijn oren

Zo was ik in mijn vakantie weer erg bewust van mijn oren. Soms ben ik daar heel blij mee maar soms ook helemaal niet. Mijn gehoor is één van mijn gevoeligste zintuigen en dat betekent dat ik er enorm door kan genieten maar ook snel door overprikkeld raak.

Muziek bijvoorbeeld kan me heel erg raken, ook de songteksten. Soms zelfs zo erg dat ik ervan ga huilen. Zeker bij een film doet de juiste muziek enorm veel. Dan word ik nog meer in de film gezogen.
Maar ik kan juist heel erg geïrriteerd en geprikkeld raken van andere soort muziek. Dan gaat de radio in de auto meteen op een andere zender. Door keiharde muziek of alleen maar een bas horen kan ik me niet eens meer concentreren op waar ik mee bezig ben. Dat geeft bij ons thuis nog wel eens discussie. Er wordt al snel gezegd dat de muziek helemaal niet hard staat, maar dan is er denk ik toch iets niet helemaal goed met hun oren 😉.

Liever wat minder gevoelig. Of toch niet?

Soms zou ik wel willen dat ik niet zulke gevoelige oren had. Dan had ik tenminste niet zo snel last van voor mij vervelende geluiden. Harde geluiden en steeds herhalende geluiden werken vaak ook op mijn zenuwen. Of op een boze of bazige manier aangesproken worden kan me nog steeds onzeker maken. Maar aan de andere kant zou ik dan ook minder genieten van mooie muziek en de fijne geluiden. Van natuurgeluiden tijdens een wandeling bijvoorbeeld. Vogels die fluiten, een kwakende kikker, een stromend riviertje, het ruisen van de blaadjes, dat brengt me juist tot rust.

Een andere fijne kant aan mijn gevoelige gehoor is dat het me ook waarschuwt. Ik hoor altijd snel als er iets niet klopt. Zo haalde ik laatst mijn auto op bij de garage na de jaarlijkse beurt en toen hoorde ik een geluidje dat er eerder niet was. Ik ben teruggereden en het bleek inderdaad dat er iets niet goed was. Het was gelukkig snel opgelost en het kon ook niet echt kwaad, maar op zulke momenten ben ik blij met mijn gevoelige oren.

Twee kanten

Zo zie je dat er aan een gevoelig zintuig altijd twee kanten zitten. Een fijne en een minder fijne kant. Ik vind het in ieder geval fijn dat, nu ik mijn hooggevoeligheid beter ken, ik ook beter weet wat voor mij fijne en minder fijne prikkels zijn. Ik kan de fijne prikkels gebruiken om tot rust te komen en kan me beter voorbereiden als ik weet dat er ergens minder fijne prikkels zijn. En ik kan de mensen om me heen vertellen waar ik geprikkeld door raak zodat ze er rekening mee kunnen houden.

Ontdekken welk zintuig het meest gevoelig is

Elk hooggevoelig persoon heeft één of twee zintuigen die het meest gevoelig zijn voor prikkels. Als je je daar meer bewust van bent, dan kun je de positieve kant ervan gaan gebruiken en meer letten op de signalen van de minder fijne kant ervan. Als je wil, kan ik jou en je kind helpen om erachter te komen welke zintuigen dat zijn en wat je kunt doen. Dat gaat je zeker veel rust brengen.

Neem gerust contact op als je meer wilt weten. Een telefonische kennismaking is gratis en helemaal vrijblijvend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *