Geduld en discipline

geduld en discipline

Toen we in november vorig jaar onze hond Bailey ophaalden begon er weer een heel nieuw hoofdstuk van opvoeden. We hadden er ineens een tiener bij (en we hebben er al twee 😉). Met een verleden waar we niets van wisten want we hebben hem geadopteerd uit Portugal. Hij is onze eerste hond dus alles was nieuw voor ons. Hij moest natuurlijk aan ons wennen en wij aan hem. Dat ging gelukkig heel snel. Maar we wilden het voor hem en voor ons zo fijn mogelijk maken, dus zo snel mogelijk beginnen met een hondencursus. Geduld discipline coach oefenen gewoontes

.

Op zoek naar de juiste hondenschool

Dat was nog even een zoektocht, want welke hondenschool past bij ons? De eerste waar we gingen kijken was nogal streng, vrij harde commando’s en zij raadden ons aan een halsband te kopen waar we hem beter mee konden corrigeren. Het voelde niet helemaal goed, maar ja, als zij het zeggen dan zal het wel goed zijn?

Een paar dagen later  hadden we een afspraak bij de dierenarts. Zij vroeg ons of we met hem op cursus wilden. Toen ik vertelde waar we geweest waren, keek ze me aan en zei ‘zoals ik jullie ken (we komen er al 20 jaar met onze katten) en als ik naar dit hondje kijk, dan denk ik niet dat die hondenschool bij jullie past.’ Ik voelde opluchting toen ze dat zei. Mijn gevoel zei immers hetzelfde. Zij raadde ons aan naar een hondenschool te gaan waar dingen veel meer met een positieve insteek worden geleerd, met beloning in plaats van met ‘harde’ correctie of straffen. Ik kreeg een paar folders mee en ben gaan bellen. Nog diezelfde week konden we bij een training komen kijken en dat voelde direct veel beter. Ik zag wel dat we nog heel veel te leren hadden 😊

.

Veel geduld en heel veel oefenen

Toen kwam er weer een avondlockdown en moesten we helaas weken wachten voordat we met de cursus konden beginnen. We hebben toen wel een privéles gehad om ons een beetje op weg te helpen tot we konden starten.

Intussen hebben we de beginnerscursus afgerond. Wij en Bailey hebben heel veel geleerd. Maar wat een geduld hadden (en hebben) we soms nodig. En heel veel oefenen. De commando’s zijn echt niet met een paar keer aangeleerd. Hij heeft heel veel herhaling nodig. Maar als hij het doorheeft, dan geeft dat zo’n goed gevoel. Zo leuk om resultaat te zien. We merken wel dat we moeten blijven oefenen, ook als hij iets kan. Anders zakt het toch weer een beetje weg.

.

Gewoontes inslijten

Ze zeggen wel dat je een nieuwe gewoonte (of in dit geval een nieuw gedrag) 100 dagen moet doen om het in te slijten en het een blijvende gewoonte te laten worden. Dan moet je het wel elke dag oefenen om het je eigen maken.

Zo gaat het ook bij het coachen. We kijken naar wat je kind anders wil en dan gaan we oefeningen of dingen bedenken die daarbij kunnen helpen. Om ervoor te zorgen dat dat andere de nieuwe gewoonte wordt, moet je kind (met hulp van jou) elke dag gaan oefenen, minimaal 100 dagen lang. Dat laatste is vaak lastig. Want meestal merk je al eerder een verandering en verslapt de aandacht voor het oefenen. Denk maar aan de oefeningen die je van je fysio krijgt omdat je last hebt van je rug. Die doe je in het begin heel trouw en dan merk je vaak al snel resultaat. Meestal ga je dan onbewust minder vaak je oefeningen doen. Met als gevolg dat je rugpijn toch weer terug kan komen omdat je niet meer altijd oplet hoe je zit of staat of wat je dan ook maar hebt geleerd. Het is dus de kunst om ook als het al beter gaat, toch de oefeningen te blijven doen, voor meer blijvend resultaat.

.

Wie past bij jou?

De coach vinden die bij je past en dan de discipline hebben om je nieuwe gewoontes in te slijten is dus heel belangrijk. Net zoals het voor ons belangrijk was om de goede hondenschool te vinden en veel geduld te hebben om Bailey de commando’s te leren.

Zoek jij hulp voor je kind? Neem dan echt even de tijd om een coach te vinden die bij je past. Ga eerst kennismaken en voel dan goed of het matcht. Dat is zo belangrijk voor een goed resultaat.

Wil je meer weten over mij en mijn werkwijze? Kijk dan eens verder op mijn website.
In mei geef ik weer mijn online cursus “Eerste Hulp Bij Hooggevoeligheid”. Een fijne manier om meer te leren over hooggevoeligheid en om mij beter te leren kennen. Info over de cursus vind je door hier te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *