Weer zin in school? 😉

Weer zin in school?

Is jouw puber weer fris en vol zin en motivatie naar school gegaan? 😉

Wij laten in de vakantie de tijden van naar bed gaan en opstaan wat los. Maar daardoor verandert hun slaapritme en kost het altijd wat moeite om weer in het schoolritme te komen. Dus helemaal fris zullen ze niet op school hebben gezeten denk ik 😊

. hooggevoelig

Niets aan

Wat betreft de zin en motivatie, daar hoor ik heel wisselende verhalen over. Veel pubers vinden school sowieso niets aan. Die gaan liever chillen met vrienden of gamen. De afgelopen twee jaar met dan wel en dan weer niet naar school en de langere periodes van online lessen hebben daar niet echt aan meegeholpen. Er was veel meer ruimte en gelegenheid om andere dingen te doen dan iets voor school. Ook tijdens de lessen, want laten we eerlijk zijn, een leraar kan online echt niet iedere leerling de hele tijd in de gaten houden.

Natuurlijk komt hier eigen verantwoordelijkheid bij kijken. Maar laat dat nou net een stukje zijn wat nog niet helemaal goed ontwikkeld is bij pubers. Uitleggen dat het echt beter is voor later helpt ook niet, want zover kijken de meeste pubers nog niet.

.

Wat is wél leuk?

Zin en motivatie zijn een stuk makkelijker bij dingen die je leuk vindt. Want voor gamen en filmpjes kijken op youtube of tiktok hebben ze dat genoeg. Eén en één is twee zou je kunnen zeggen. Als ze school leuk(er) gaan vinden, dan krijgen ze dus vanzelf meer zin en motivatie. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Vraag eens aan je kind wat zij (of hij) wél leuk vindt aan school. Misschien komt er eerst alleen maar ‘niets’ als reactie. Maar er is vast wel iets wat ze leuk vindt. Al is het maar dat ze haar vriendinnen ziet. Of houdt ze erg van sporten en zijn de gymlessen wel oké. Het hoeft nog niet eens persé heel leuk te zijn, oké is al oké 😉
Door te gaan focussen op wat wel oké is, wordt dat stuk in ieder geval al leuker om te doen.

.

Waar wil ze naartoe?

Voor motivatie kan het helpen als je kind weet wat ze na de middelbare school wil gaan doen. Om daar sneller mee te kunnen beginnen, moet ze wel eerst de hobbel van deze school over. Maar dan kan ze eindelijk iets gaan doen wat ze leuk vindt. En zoals ik hierboven al zei, als je iets leuk vindt dan komt de motivatie vanzelf.

We proberen als ouder vaak onze kinderen te motiveren. Maar motivatie komt van binnenuit en jouw kind moet toch echt zelf uitvinden hoe ze daar bij kan komen. Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat wat je doet om je puber te helpen weinig effect heeft of zelfs alleen maar tegenwerkt. Je staat te dichtbij en je kind voelt het vooral als bemoeien. Maar je weet dat je kind veel meer kan dan wat ze nu laat zien. Frustrerend hè?

.

Iemand anders

Vaak helpt het als iemand anders meekijkt. Als je kind daarvoor open staat, wil ik graag diegene zijn. Neem gerust vrijblijvend contact met me op om te overleggen wat ik voor jullie kan betekenen.

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *