Je hoeft het niet alleen te doen…

Ik werd deze week gebeld door een moeder van een jongen van 15. Ze wil graag hulp voor haar zoon die in zijn jonge leven al veel mee heeft gemaakt. Scheiding van zijn ouders en daardoor verschillende verhuizingen. Nieuwe gezinnen en nieuwe broertjes en zusjes. Wisseling van school. En nu gaat zijn moeder ook nog opnieuw trouwen. puber pubercoach kindercoach hooggevoelig

Niet lekker in z’n vel

Hij zit de laatste tijd helemaal niet lekker in zijn vel en moet snel huilen. Op school gaat hij achteruit, terwijl zijn ouders weten dat hij het aan zou moeten kunnen. Hij is nu gelukkig zover dat hij zelf graag hulp wil om dingen te verwerken en zich weer lekkerder te voelen. Dat is een hele belangrijke voorwaarde om een coachtraject te laten slagen.

De moeder van deze jongen is ook coach. Nu denk je misschien, “dan kan ze hem toch zelf wel helpen?” Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat dat niet zo simpel is. Onze dochter heeft het op dit moment ook niet makkelijk. Ik zou een heleboel met haar kunnen doen, maar ze laat het niet toe. Als ik ook maar iets zeg dat in haar ogen in de buurt komt van coachen, dan haakt ze volledig af. Best frustrerend soms en ik voel me regelmatig machteloos omdat ik haar niet kan helpen. Niet op deze manier in ieder geval.

.

Machteloosheid en frustratie

Ook deze moeder gaf het gevoel van machteloosheid en frustratie aan omdat ze haar eigen kind niet kan helpen. Misschien is die machteloosheid nog wel sterker juist omdat ze zelf de kennis en expertise heeft om hem te helpen. Maar wij zijn niet de enige ouders die machteloosheid aangeven. Ook ander ouders noemen dit.

Natuurlijk probeer je eerst of je zelf iets kunt doen om je kind te helpen. Door je eigen levenservaring weet je vaak wel wat goed is voor je kind en wat zou kunnen helpen. Maar daarbij vergeet je dat je kind niet altijd zit te wachten op goede raad of advies van zijn (of haar) ouders. Zeker niet als je kind een puber is. Dat is het moment dat je kind zich los gaat maken van jou en dan doe je al snel teveel wat in zijn ogen bemoeien is of beter weten. Daar hebben ze een vreselijke hekel aan. Maar jij voelt je op dat moment wel machteloos, want niets van wat je doet lijkt te helpen.

.

Hulp gezocht

Daarom hebben wij inmiddels hulp gezocht voor onze dochter en ben ik blij dat deze moeder hulp heeft gezocht voor haar zoon. Want soms is het fijner om alleen maar moeder te kunnen zijn zonder op zoek te zijn naar een oplossing. Er alleen maar zijn als je kind je nodig heeft. Een luisterend oor bieden en als hij erom vraagt je hulp aanbieden. Laat dan iemand anders maar met je kind gaan zoeken naar antwoorden. Naar wie hij is. Waar hij goed in is. Hoe hij om kan gaan met teleurstelling en veranderingen die lastig zijn. Waar hij voor staat en wat hij wil laten zien aan de buitenwereld. Een hele ontdekkingsreis die makkelijker te maken is met iemand die verder van je af staat dan je ouders.

.

Ga in gesprek

Heb jij al een tijdje zo’n machteloos gevoel? En weet je niet meer wat je kunt doen om je kind te helpen? Probeer dan terug te gaan in je rol als moeder en niet als hulpverlener. Ga het gesprek aan met je kind over wat hij wil en of hij hulp wil bij wat er op dit moment speelt. Wil je met mij daarover sparren en kijken of ik de persoon ben die die hulp kan bieden? Neem dan gerust contact met me op voor een gratis telefonische kennismaking. Ik denk graag met je mee.

Je hoeft het niet alleen te doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *