Hoe maak je je hoofd weer leeg?

Wist  je dat het brein van hooggevoelige mensen anders werkt dan van iemand die niet hooggevoelig is?

.

Er komen meer prikkels binnen.

De prikkels komen heftiger binnen.

En ze worden intenser verwerkt.

.

Geen wonder dus dat veel hooggevoelige kinderen (maar ook volwassenen) last hebben van een vol hoofd. Dat hoor ik heel vaak in mijn praktijk.

Het is erg belangrijk voor je kind om manieren te vinden om zijn (of haar) volle hoofd weer leeg of in ieder geval leger te maken. Wat die manier is, is voor iedereen anders. Ik geef je een aantal tips maar laat je kind vooral ook zelf bedenken wat hem kan helpen om weer te ontspannen.

.

Tip 1 Tekenen

Pak een stift en zet de punt ergens op een leeg blaadje. Doe je ogen dicht en ga zonder de punt van het blad af te halen met de stift over het blad bewegen. Doe je ogen weer open en kijk naar je tekening. Kijk maar of je er een dier of iets anders in ziet. Kleur dit in en je hebt ineens een hele mooie tekening.

.

Tip 2 Wandelen

Ga lekker buiten in de natuur wandelen. Kijk goed om je heen wat je allemaal ziet. Misschien zie je een mooie stok, een steen of een blad die je mee wilt nemen. Je hoofd zit misschien nog vol gedachten tijdens het wandelen. Helemaal niet erg. Laat je gedachten maar komen en laat ze ook weer gaan. Net zoals een wolk aan de lucht laat je ze weer wegdrijven.

.

Tip 3 Een rustige fijne plek

Waar voel jij je meestal rustig? Misschien is dat je slaapkamer, de zolder of een hut die je hebt gemaakt. Als je merkt dat je hoofd vol raakt door alles wat om je heen gebeurt, ga dan naar die plek toe. Daar kun je bijvoorbeeld een tijdje op je ademhaling letten, even niets doen of muziek luisteren. Dit kun je net zo lang doen tot je je weer rustig voelt.

.

Natuurlijk is het belangrijk dat je kind eerst leert herkennen dat zijn hoofd vol zit. Hij voelt zich dan bijvoorbeeld moe of is snel geïrriteerd. Hij gaat misschien sneller huilen of heeft nergens zin meer in. Ook dat is voor iedereen anders en dus ook goed om te gaan ontdekken.

Wat helpt jouw kind om zijn hoofd weer leger te maken? Laat je het me weten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *