Baal jij dat je kind verlegen of druk genoemd wordt?

Vinden anderen jouw kind verlegen? Terwijl jij dat helemaal niet zo ziet? Ze (of hij) heeft alleen vaak wat meer tijd nodig om te wennen en dan is ze helemaal niet verlegen.

Of vinden anderen jouw kind druk en denken ze dat ze ADHD heeft? Terwijl ze juist ook heel rustig kan doen?

.

Introvert of extravert

Deze twee heel verschillende uitingsvormen kunnen allebei voorkomen bij een hooggevoelig kind. In het eerste voorbeeld gaat het om de introverte vorm, waarin een kind meer rustig en teruggetrokken is. Vooral in onbekende situaties en als er veel prikkels verwerkt moeten worden.

Het tweede voorbeeld is de extraverte vorm, waarin een kind heel druk gedrag laat zien als ze teveel  prikkels heeft gehad. Het kan ook zijn dat ze druk gedrag overneemt van andere kinderen.

.

Stempel of diagnose

Veel hooggevoelige kinderen krijgen een stempel of soms zelfs een diagnose die niet bij ze hoort. Ze zijn gewoon gevoeliger dan anderen en laten dan soms ander gedrag zien dan je misschien zou denken.

Anderen vinden daar vaak iets van, van dat gedrag. Dat kan heel vervelend zijn voor je kind want voor je het weet gaat ze geloven wat er tegen haar wordt gezegd. Dat ze verlegen IS of druk IS. Maar afwachtend of druk gedrag laten zien, betekent nog niet dat je verlegen of druk BENT. Daar zit een groot verschil in.

.

Jij hebt het ook niet makkelijk

Voor jou als ouder is het ook niet altijd makkelijk. Je hebt soms het gevoel dat je steeds maar moet uitleggen dat je kind niet ‘is’ wat anderen zeggen. Dat je haar moet verdedigen.

Of dat je jezelf moet verdedigen omdat anderen ook iets vinden over hoe jij met je kind omgaat. Dat je haar harder aan moet pakken bijvoorbeeld of dat je niet zo soft moet zijn. Maar jij weet inmiddels dat dat alleen maar averechts werkt bij jouw kind.

Druk of verlegen gedrag wordt in onze maatschappij niet altijd geaccepteerd. Het liefst zouden ze willen dat iedereen assertief én rustig is. Maar iedereen heeft zijn eigen karakter, zijn eigen kwaliteiten.

In plaats van te willen dat iedereen hetzelfde is, zou er meer gekeken mogen worden naar hoe je elkaar aan kunt vullen en elkaar kunt versterken. In een groep heeft elke karaktereigenschap een toegevoegde waarde. Dus waarom zou je dat willen veranderen?

.

Last van eigenschappen van hooggevoeligheid

Nou kan het zijn dat je merkt dat je kind last heeft van een aantal eigenschappen die bij hooggevoeligheid horen, of dat nu de introverte of de extraverte vorm is. Dan is het natuurlijk goed om te kijken wat er anders kan. Zodat ze er beter mee om kan gaan en er minder last van heeft.

Het is ook niet zo dat je kind verandert als ze dingen anders gaat doen, ze leert alleen beter naar zichzelf te luisteren en kan daardoor beter zelf kiezen hoe ze wil reageren.

Als jij meer weet over hooggevoeligheid, dan wordt het makkelijker om aan anderen uit te leggen hoe jouw kind in elkaar zit en wat ze nodig heeft. Je kunt uitleggen wat anderen kunnen doen om haar te helpen om met haar gevoeligheid om te gaan. En wat jij nodig hebt aan ondersteuning, want soms kan het ook veel zijn voor jou.

.

Kennis opdoen

8 april begint er weer een online cursus Eerste Hulp Bij Hooggevoeligheid. Daarin vertel ik

  • over hooggevoeligheid
  • over prikkels en overprikkeling
  • over de verschillende vormen van hooggevoeligheid
  • hoe je deze kinderen kunt helpen
  • over emoties
  • over positief denken en helpende gedachten

In drie avonden, krijg jij meer inzicht in hooggevoeligheid, leer je je kind beter begrijpen en weet je hoe je haar kunt helpen. Zo komt er veel meer (zelf)vertrouwen en rust in huis.

Heb je interesse? Klik dan hier voor meer informatie. Daar kun je je ook aanmelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *