Waarom?

WAAROM?

Die vraag heb ik mezelf zo vaak gesteld. En nu nog wel eens.

Waarom gebeurt dit mij? Waarom voel ik dit zo? Waarom is dit zo lastig voor mij?

Antwoord op de vraag

Het antwoord op die vraag is me de laatste jaren een stuk duidelijker geworden. Veel heeft te maken met mijn hooggevoeligheid. Daardoor voel ik meer, voel ik heftiger, verwerk ik intenser en heb ik meer tijd nodig om iets te verwerken. Daardoor blijft een gevoel ook vaak langer hangen.

Is dat leuk? Nee, zeker niet altijd. Maar omdat ik me er nu bewuster van ben, kan ik het beter plaatsen en ook accepteren. En dat maakt het wel makkelijker.

Is er iets mis met mij?

Ik ben er pas rond mijn veertigste achter gekomen dat ik hooggevoelig ben. In de jaren daarvoor heb ik me regelmatig afgevraagd of er iets mis met me was. Ik heb een paar depressieve perioden gehad. Ik voelde zoveel, maar kon het niet plaatsen. Wist eigenlijk ook niet goed meer wat ik voelde. Ik had een deel van mijn gevoel al jaren weggestopt.

Mijn fantastische brein had de controle overgenomen. Aan de ene kant was dat fijn, want daardoor kon ik toch blijven functioneren. Maar op een gegeven moment zei mijn lijf ‘nu is het genoeg!’ En toen begon de zoektocht naar mezelf. Want stukje bij beetje was ik mezelf kwijtgeraakt.

Mezelf beter leren kennen

Gelukkig heb ik goede hulp gehad en heb ik mezelf veel beter leren kennen. Ik ken mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Kan mijn grenzen beter aanvoelen en aangeven. Natuurlijk ga ik ook nog wel eens over mijn grenzen heen. Vooral als ik het druk heb, of als mijn hoofd vol zit. Dan kan ik het minder goed aanvoelen en raak ik sneller overprikkeld. Maar ook dat herken is sneller en dan ga ik iets doen om te ontladen.

Mijn missie

Intussen is het mijn missie geworden om kinderen vanaf een jaar of 11 en hun ouders (vaak is één van hen ook hooggevoelig) hun hooggevoeligheid meer te laten omarmen en accepteren. Zodat ze het waarom ook beter gaan begrijpen, zichzelf beter leren kennen en begrijpen en meer zelfvertrouwen krijgen. En zodat ze leren waar hun grenzen liggen en ontdekken wat ze echt zelf willen en wat ze eventueel doen om iemand anders te ‘pleasen’. Want daar zijn hooggevoelige mensen heel goed in. Zorgen voor anderen, het anderen naar de zin maken. Maar als je dat teveel doet, dan vergeet je goed te zorgen voor jezelf. Met als gevolg dat je jezelf een beetje kwijt raakt.

Ik wil ook heel graag zoveel mogelijk ouders, leerkrachten, gastouders, pedagogisch medewerkers en alle mensen die met kinderen werken meer kennis brengen over hooggevoeligheid. Zodat zij het leren herkennen bij een kind, kinderen beter leren begrijpen en hen beter kunnen helpen om met de hooggevoeligheid om te gaan. Dan hoeven de kinderen van nu niet in hun volwassen leven vast te lopen en te denken dat er iets mis met ze is. Want dat is zeker niet zo.

Mooie kanten

Hooggevoelig zijn heeft ook veel mooie kanten. Je bent betrokken, kunt je heel goed inleven in anderen, ziet veel details, kunt heel makkelijk verbanden leggen, bent intuïtief, creatief en vaak heel muzikaal, kunt genieten van kleine dingen enz. En ja, we zijn ook door alle prikkels om ons heen sneller uitgeput. Maar als we een balans kunnen vinden tussen activiteit en ontspanning en onze grenzen beter bewaken, dan hebben we een heel rijk en waardevol leven.

Online cursus

Herken je dit bij je kind of bij jezelf? En wil jij veel meer weten over hooggevoeligheid? Ik geef regelmatig cursussen. Op 19 januari start er weer een online cursus. In drie bijeenkomsten vertel ik je over prikkels, prikkelverwerking, overprikkeling, de drie verschillende groepen hooggevoelige kinderen en hoe je ze kunt helpen, over emoties en positief denken.

Reacties van eerdere deelnemers

“Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen over hooggevoeligheid”

“Veel herkenning door de voorbeelden en veel handvatten gekregen. Het was fijn om ervaringen te delen”

“Ik heb bewustwording gekregen dat kinderen die hooggevoelig zijn dingen/prikkels anders kunnen ervaren en dat je daarom niet altijd op je eigen referentiekader kunt afgaan om aan te sluiten bij een kind”

“Gezellige avonden vol met waardevolle informatie. Mijn ogen werden geopend en veel dingen werden duidelijk gemaakt. Ik kan hier zeker mee verder. Dank je wel voor de leuke cursus”

Wil jij ook meer inzicht en handvatten hoe je je kind kunt helpen? Meld je dan  >> hier << aan voor de cursus.


Ken jij andere ouders of mensen die met kinderen werken die meer willen weten over dit onderwerp? Wil je ze dan verwijzen naar mijn website?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *