5 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Zelfvertrouwen. Je zou willen dat je kind dat wat meer had.

Niet alle kinderen hebben dat van zichzelf. Jammer genoeg hebben hooggevoelige kinderen vaak ook weinig zelfvertrouwen.

Ook invloed op jou

Als je kind weinig zelfvertrouwen heeft, heeft dat vaak ook invloed op jou. Je maakt je zorgen of hij (of zij) zich wel goed ontwikkelt. Hij zegt namelijk nogal snel dat hij het niet kan. Of hij laat op school niet altijd zien wat hij kan. Als reactie daarop ga je hem vaak extra helpen. Maar je kind kan daardoor juist denken “Zie je wel, mama denkt ook dat ik het niet kan, want ze gaat mij helpen.”

Gelukkig kun je je kind op verschillende manieren helpen om zijn zelfvertrouwen te vergroten.

Deze 5 tips helpen daarbij.

Tip 1: Fouten maken hoort erbij

Het is heel normaal dat jij als ouder het liefst wil voorkomen dat je kind fouten maakt of zich rot voelt. Maar als jij teveel helpt, dan geef je je kind een verkeerd signaal. Kinderen moeten juist leren dat fouten maken erbij hoort. Het is heel gewoon dat je je soms boos, verdrietig of bang voelt als iets niet lukt.

Kinderen leren het meest als ze zelf oplossingen bedenken als iets niet lukt en niet als hun ouders dat voor hen doen.

Tip 2: Stimuleer probleemoplossend denken

Laat je kind meedenken en onderhandelen over wat hij graag wil, dan krijgt hij meer zelfvertrouwen.

Een jong kind kun je al leren hoe hij zelf problemen kan oplossen. Je moet dan als ouder soms wel op je tong bijten. Als je kind naar je toe komt en klaagt dat zijn broer zijn nieuwe auto heeft afgepakt, vraag dan wat hij zelf kan bedenken om die auto terug te krijgen.

Ook oudere kinderen schakelen nog regelmatig je hulp in, bijvoorbeeld bij het huiswerk of als er niet op de afgesproken tijd gewisseld wordt met wie er mag gamen. Vraag ook bij hen of ze zelf een oplossing kunnen bedenken. Die werkt vaak het beste. Misschien heb je al wel gemerkt dat jouw oplossingen het in ieder geval niet zijn: “Dat werkte vroeger misschien wel, maar nu niet!”, dat hoor ik regelmatig 😉

Tip 3: Stimuleer zijn eigen interesses

Laat je kind verschillende activiteiten uitproberen en moedig hem aan om het te blijven doen als hij iets echt leuk vindt.

Kinderen die een passie hebben – of dat nou voetballen of piano spelen is – worden daar steeds beter in en voelen zich dan trots en vol zelfvertrouwen. Dat gevoel van trots en zelfvertrouwen helpt om meer succes te hebben bij andere dingen in hun leven.

Door een hobby of sport komt je kind ook in contact met kinderen die dezelfde interesse hebben, en dat stimuleert hem om er nog beter in te worden.

Tip 4: Laat je kind zelf beslissingen nemen

Laat je kind zelf keuzes maken, dan krijgt hij meer vertrouwen in zijn eigen oordeel.

Een jong kind kun je natuurlijk niet nog alles zelf laten kiezen, want te veel vrijheid kan hij nog niet aan. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer verantwoordelijkheid en keuzevrijheid je hem kunt geven.

Zo kan je 8-jarige dochter gerust haar eigen kleding uitzoeken, ook al past dat volgens jou niet bij elkaar. En je 14-jarige zoon kan heus zelf kiezen of hij een zomer- of winterjas aantrekt. Hij kan het hooguit te koud of te warm krijgen.

Tip 5: Focus op wat goed gaat en stimuleer positief denken

Soms is je kind teleurgesteld of verdrietig als dingen niet gaan zoals hij had verwacht. Help je kind dan om positiever te denken.

Kijk eerst samen naar wat er wél goed is gegaan. En stimuleer je kind daarna om zelf oplossingen te bedenken om de situatie te verbeteren.

Moet je kind een opdracht maken voor school en lukt het hem maar niet om het zo te maken zoals hij het had bedacht? Zeg dan bijvoorbeeld: ‘wat vervelend dat het niet lukt, ik zie dat je een beetje boos (of verdrietig) bent. Waar ben je wel tevreden over? En wat kun je de volgende keer anders doen, zodat het dan beter lukt?’ 

Het helpt om eerst het gevoel van je kind te benoemen en te zeggen dat je het snapt en vervelend vindt voor hem dat het niet  lukt. Door hem dan te laten kijken naar wat er goed is gegaan, wordt het makkelijker om te bedenken wat er de volgende keer anders kan.

Vooral heel veel zelf doen

Deze 5 tips helpen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Misschien heb je al gezien dat het er vooral om gaat dat je kind het zelf doet, zelf kiest en zelf oplossingen bedenkt. Hij groeit namelijk het meest van alles wat hij zelf mag doen. Als wij als ouders het vaak voor ons kind oplossen, dan kan hij veel minder groeien naar zelfstandigheid.

Dat betekent dat je dus soms op je tong moet bijten om je eigen oplossing niet te zeggen, meer mag loslaten en je kind vooral stimuleert om heel veel zelf te doen.

Succes met de tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.