Als je niets doet, verandert er ook niets

De telefoon gaat. Een moeder belt. Ze maakt zich zorgen om haar dochter Lotte. Dat doet ze al een tijdje, maar het gaat een beetje op en neer. Telkens als ze denkt ‘nu moet ik toch maar eens hulp gaan zoeken’, gaat het vlak daarna weer beter. En toch komt het steeds weer terug. Dus heeft ze de telefoon gepakt en mij gebeld en daar ben ik heel blij om.

Hooggevoelig?

In ons gesprek hoor ik moeder allerlei dingen noemen die erop kunnen wijzen dat Lotte hooggvoelig is. Ze kan slecht tegen oneerlijkheid; raakt snel overprikkeld bijvoorbeeld door geluid en kriebelende kleren; ze is onzeker en vindt het moeilijk om nieuwe dingen te doen; ze heeft vaak tijd nodig om ergens te wennen en kijkt liever eerst de kat uit de boom; op school doet ze goed mee maar daar laat ze niet zoveel van zichzelf zien; als ze thuiskomt dan hoeft er soms maar iets kleins te gebeuren of ze ontploft.

Zelf onzeker door de situatie

Moeder geeft aan dat ze zelf ook onzeker wordt omdat ze niet meer goed weet hoe ze Lotte kan helpen op de momenten dat ze zo boos is. En ook met de onzekerheid weet ze niet zo goed raad. Als ze Lotte wil helpen, zorgt dat vaak voor nog meer boosheid omdat het niet op de manier is waarop Lotte het had bedacht. ‘Laat ook maar’ is iets wat ze regelmatig tegen elkaar zeggen en soms zelfs roepen. Het lijkt wel of ze elkaar niet meer helemaal begrijpen en dat voelt niet fijn.

Ik vraag aan moeder of ze al eens een test heeft gedaan om te ontdekken of Lotte hooggevoelig is. Dat heeft ze nog niet, maar een vriendin had al er wel eens een opmerking over gemaakt. Ik beloof haar dat ik de test naar haar zal mailen.

Het is fijn om te weten wat er mee kan spelen bij bepaald gedrag. Dan kun je namelijk meer bewustwording en inzicht krijgen in wat er aan de hand is en wat je kunt doen.

Kennismaken

We praten nog even verder en spreken af dat ik kennis kom maken met Lotte en haar ouders. Vaak doe ik dat bij mensen thuis. Ik vind het fijn als beide ouders bij een kennismaking zijn, omdat ik dan een completer plaatje krijg van het gezin.

Vaak hebben ouders ieder een eigen kijk op het ‘probleem’ en ik hoor graag beide kanten. Die kunnen ondersteunend aan elkaar zijn, maar soms ook juist niet. Dat is belangrijk voor mij om te weten, omdat het dan wellicht ook nodig is om ouders op hetzelfde spoor te krijgen. In ieder geval op het spoor om hun kind zo veel mogelijk te ondersteunen.

De kennismaking is leuk. We doen een spel en ondertussen stellen we elkaar vragen. Ja, Lotte mag mij ook vragen stellen. Ik vind het belangrijk dat ze mij ook leert kennen en dat we een klik voelen. Een klik is nodig om elkaar te vertrouwen en om makkelijker stappen te kunnen zetten.

Ik probeer ook al een beetje duidelijk te krijgen waar Lotte graag aan zou willen werken. Wat volgens haar het ‘probleem’ is en wat haar doel is. Soms is dat nog lastig zo’n eerste keer, maar dan komt het in een volgende sessie wel.

Starten met een coachtraject

Na de kennismaking spreken we af dat we een coachtraject starten. Moeder had de test ingevuld en daar komt uit dat Lotte hooggevoelig is. Lotte en haar ouders willen graag werken aan haar boosheid en zelfvertrouwen. En we gaan ontdekken wat de hooggevoeligheid betekent voor Lotte en wat ze kan doen om er makkelijker mee om te gaan. Hooggevoeligheid heeft veel mooie kanten maar ook uitdagingen en het is goed om je daar van bewust te zijn.

Ik ga ook Lotte’s moeder coachen. Zodat zij meer zelfvertrouwen krijgt in hoe ze Lotte kan helpen om te leren omgaan met haar hooggevoeligheid. En met haar boosheid die vaak voortkomt uit overprikkeling.

Ook dat wordt een onderwerp waar we naar gaan kijken. Inzicht krijgen in wat ervoor zorgt dat Lotte overprikkeld raakt en wat ze kan doen om dat niet te laten eindigen in een ontploffing.

Ouders zijn onmisbaar bij het coachen

Je snapt vast waarom het voor mij bijna onmogelijk is om kinderen te coachen zonder de ouders erbij te betrekken. Zeker bij jongere kinderen, maar ook bij pubers is het fijn om regelmatig een terugkoppeling te hebben met ouders zodat zij weten wat zij kunnen doen om te helpen.

Er is altijd een wisselwerking en het voelt voor mij niet eerlijk om alleen van een kind te verwachten dat hij of zij naar zichzelf gaat kijken. Ook jij als ouder bent een belangrijke schakel, die nodig is in het coachtraject om jullie doel te bereiken.

Wil jij weten of je kind hooggevoelig is? Doe dan de gratis test

Ook hulp nodig?

Of ben jij ook een ouder die al een tijdje twijfelt of je hulp nodig hebt? Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor een gratis telefonische kennismaking. We overleggen dan of en hoe ik jullie een tijdje kan helpen. Coachen is altijd kortdurend, totdat jullie het gevoel hebben zelf weer verder te kunnen.

Je bent van harte welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.