Blijf met elkaar in gesprek

Deze week was de afscheidsviering van een dierbare oom. Ik heb het via een livestream gevolgd, want er echt bij zijn kon helaas niet. Dat voelde heel gek. Dit was de eerste keer dat ik niet bij een uitvaart van een familielid was (en er zijn er al een heleboel geweest). Ik voel me daar zelfs een beetje schuldig over. Natuurlijk weet ik dat dat niet hoeft, maar toch…

Vreemde tijden

Het zijn vreemde tijden, voor iedereen. Voor hooggevoelige mensen kan het net iets heftiger zijn. Omdat die alles nu eenmaal intenser waarnemen en beleven. En vaak meer over dingen nadenken en filosoferen. Ook jouw kind.

Misschien kan hij (of zij) niet meer bij opa of oma langsgaan omdat die heel kwetsbaar zijn. Of hebben jullie in de familie of vriendenkring iemand verloren waar je geen afscheid van hebt kunnen nemen, net zoals ik bij mijn oom. Op school zijn dingen anders dan normaal en ook daar kan jouw hooggevoelige kind meer last van hebben dan andere kinderen.

Hoe kan je je kind helpen?

Nu meer dan ooit is het belangrijk om over deze dingen te praten. Wat doet het met je kind dat hij opa of oma niet ‘mag’ zien? Wat voelt hij? Wat denkt hij?

Laat hem ook meedenken over wat er allemaal nog wel kan. Want gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden om op afstand elkaar toch te zien. Juist door te focussen op wat er nog wel kan, maak je het al positiever en lichter. En dat is wat we nu allemaal nodig hebben, een beetje licht.

Blijf met elkaar in gesprek

Misschien heeft je kind wel een heleboel vragen. Over alle maatregelen die er zijn. Over het virus. Over hoe lang het nog gaat duren. Waarom bepaalde dingen niet mogen enz. Vragen die je misschien niet altijd goed kunt beantwoorden.

Toch is het goed dat je kind deze vragen stelt. Dat is beter dan dat hij er alleen over piekert en het niet met je deelt. Probeer daarom ook altijd een antwoord te geven. En als je het antwoord niet weet, zeg dat dan, want ook dat is een antwoord.

Blijf in ieder geval met elkaar in gesprek over de dingen waar je kind mee zit. En is jouw kind zo’n piekeraar die niet uit zichzelf vragen stelt? Stel hem dan af en toe eens de vraag hoe het met hem gaat. Of hoe hij alles nu ervaart. Of ga een keer wandelen, dan komen er vaak de meest waardevolle gesprekken.

Dankbaar

Veel familieleden die niet bij de uitvaart van mijn oom konden zijn, hebben via de livestream de kerkdienst gevolgd. En ja, dat is zeker anders dan er echt bij zijn. Toch was het fijn en mooi en voelde ik met de mensen mee die er wel waren.

Ik weet dat mijn familie heeft gevoeld dat er op de achtergrond nog veel meer mensen ‘aanwezig’ waren. Dankbaar dat we er op die manier toch bij konden zijn. En als alles weer wat rustiger is, gaan we met z’n allen nog een keer een borrel drinken op mijn oom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.