Wat laat je kind jou zien?

Wat laat je kind jou zien?

Ik kwam dit gedichtje tegen op de Facebookpagina van Sabrina van Gevoelig Kind. Het is geschreven door Marieke, over haar hooggevoelige neefje.

“Stout”

JIJ ziet een kind dat lastig is
dat klas en rust verstoort
moedwillig zaken saboteert
niet doet zoals het ‘hoort’

IK zie een kind dat angstig is
zichzelf een houding geeft
niet weet hoe hij controle krijgt
op wat er in hem leeft

Geef hem het voordeel, twijfel niet
een kind is nooit graag stout
leer hem dat hij de moeite is
hij heeft een hart van goud

Het raakte mij.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je denkt dat je kind iets expres doet? Om jou uit te lokken? Je hebt toch al zo vaak gezegd wat hij (of zij) wel of niet moet doen? En ook al 1000 keer uitgelegd waarom? En toch doet hij het steeds opnieuw. Het lijkt wel of hij precies weet waar hij je mee kan raken.

Maar, kinderen laten niet bewust ongewenst gedrag zien. Onbewust spiegelen zij ons, hun ouders. Ze brengen ons een boodschap. Alleen is dat vaak niet op de manier die wij graag zien, maar het is de enige manier die ze kennen. En dat is vaak via ongewenst gedrag.

De boodschap vertalen

Nu is het aan jou om die boodschap te vertalen naar jezelf. Wat zie jij in het gedrag van je kind dat misschien wel met jou of met jouw gedrag te maken heeft? Is het slordige gedrag, spullen niet opruimen, niet consequent zijn, niet met aandacht dingen doen misschien ook iets wat jij zelf doet?

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren vooral door wat ze zien van hun ouders en veel minder door wat je zegt. Geef daarom altijd het goede voorbeeld. Vooral in gedrag maar natuurlijk ook in woorden. En blijf nieuwsgierig naar de boodschappen die je kind je geeft en wat die boodschappen jou te vertellen hebben. Zonder oordeel, met een open blik. Weet dat wanneer jij verandert, je kind vanzelf mee verandert.

Veel plezier en geluk met observeren en reflecteren. Verander de wereld, of in dit geval je gezin, en begin bij jezelf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *