Gebruiksaanwijzing bij een vol hoofd

Je kind komt thuis na een lange, volle schooldag. En voor je het weet ontploft hij (of zij). Zomaar om iets heel kleins. Ik hoor dit ouders heel vaak zeggen. Vaak zien ze al, als hun kind binnenloopt, dat het weer zo’n dag wordt. Het lijkt soms wel of je kind de dingen om te kunnen ontploffen juist opzoekt. Met zijn broer of zus, met vrienden of met jou.

Zijn hoofd zit vol

Natuurlijk is dat niet zo. Want niemand vindt het fijn om te ontploffen. Maar waarschijnlijk heeft je kind teveel prikkels binnengekregen en heeft hij die (nog) niet helemaal kunnen verwerken. Zijn hoofd zit dan letterlijk vol. En dan hoeft er inderdaad maar iets heel kleins te gebeuren en hij ontploft. Dat is voor hem op dat moment de enige manier om zijn gevoel kwijt te kunnen. Niet fijn voor hem en ook zeker niet voor jou en je gezin.

Wat kun je doen om je kind te helpen?

Om het proces van overprikkeling inzichtelijker te maken, kun je samen met je kind een gebruiksaanwijzing maken met daarop drie dingen:

1. Mijn hoofd raakt vol door …..

Wat zijn de dingen waar je kind door overprikkeld raakt?
Zijn dat bijvoorbeeld geluiden, veel dingen tegelijk moeten doen, nieuwe spannende dingen doen, mee ‘moeten’ doen met dingen die je eigenlijk niet wil, onrust in de klas of als hij iets niet snapt? Het kan van alles zijn.

Door dat allemaal op te schrijven, wordt het inzichtelijk en kun je samen bedenken of hij sommige dingen anders kan doen. Of anders kan doseren.

2. Dat kun je merken door …..

Wat zijn de signalen die je kind laat zien als hij overprikkeld raakt of al is?
Gaat hij drukke bewegingen maken, trekt hij zich juist terug, gaat hij harder praten of zelf veel geluid maken, wordt hij boos of gaat hij snel huilen, krijgt hij buikpijn?

Bij de eerste signalen, kun je hem helpen om zich daarvan bewust te worden. Want natuurlijk wil je uiteindelijk dat hij zelf gaat voelen wanneer hij overprikkeld raakt. Dan kan hij ook zelf de volgende stap nemen.

3. Je kunt me helpen door …..

Als je alle signalen hebt opgeschreven, dan kun je samen met je kind gaan bedenken wat hij kan doen om weer ruimte te krijgen in zijn hoofd. Om te ontladen.

Bijvoorbeeld even alleen zijn op zijn kamer, buiten een paar rondjes rennen, muziek luisteren, kleuren of tekenen enz. En laat hem ook bedenken wat jij kunt doen om hem daarbij te helpen: even met rust laten, iets langer tijd geven, samen een stukje wandelen, even knuffelen enz.

Dat is voor ieder kind weer anders, dus heel belangrijk om je kind dit zoveel mogelijk zelf te laten bedenken. Dan helpt het het beste.

Ontploffingen voorkomen

Als je de gebruiksaanwijzing eenmaal gemaakt hebt, is het veel makkelijker om rekening te houden met je kind en hem te helpen. Je kunt hierdoor de grote ontploffingen voorkomen en dat geeft veel meer rust in huis.

De gebruiksaanwijzing kan ook helpen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Want hij leert zichzelf beter kennen en krijgt daardoor ook meer grip op hoe hij met bepaalde situaties om kan gaan. Hij leert beter naar zijn gevoel te luisteren en kan dan beslissen wat hij gaat doen. Verder gaan met de kans dat hij ontploft, of stoppen en iets doen om weer rustiger te worden en daarna weer op een fijne manier verder gaan.

Zelf doen

Laat je kind zoveel mogelijk zelf bedenken hoe zijn gebruiksaanwijzing eruit ziet. Natuurlijk kun je helpen door te vertellen wat jij ziet of merkt, maar check altijd even of dat voor hem ook zo voelt. Het is ten slotte ZIJN gebruiksaanwijzing.

Eerste Hulp Bij Hooggevoeligheid

Prikkels en overprikkeling zijn een belangrijk onderwerp bij hooggevoeligheid. In de cursus Eerste Hulp Bij Hooggevoeligheid vertel ik daar veel meer over. En ook over de verschillende groepen hooggevoelige kinderen, over emoties en positief denken.

Wil jij meer inzicht krijgen in hooggevoeligheid en leren hoe je je kind kunt helpen om met deze mooie eigenschap en zijn uitdagingen om te gaan? Meld je dan aan voor de online cursus die start op 15 september. Meer informatie over de cursus vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *