Is jouw kind nu vaker boos of juist rustiger?

Voor veel kinderen is dit een hele verwarrende en spannende tijd. En nog extra voor de hooggevoelige kinderen. Ze zullen het misschien niet zeggen, maar jij merkt het wel.

Alles wat er in hun hoofd omgaat en alle gevoelens die er zijn, bewust of onbewust, bouwen langzaam op. En uiteindelijk komt dat er ook uit. Bij het ene kind als boosheid of heel tegendraads gedrag en een ander kind trekt zich juist helemaal terug.

Wat kun je doen?

Het belangrijkste is dat je in verbinding blijft met je kind en probeert om erachter te komen waar hij mee zit. Of waarom hij bepaald gedrag laat zien. Je kunt beter niet vragen waarom hij iets doet of wat er is. Vaak weten kinderen het zelf ook niet. Toon liever eerst begrip voor zijn gedrag.

Er is ook nogal wat veranderd. Hij kan niet naar school, niet afspreken met vrienden, zijn ouders zijn de hele tijd thuis maar hebben toch niet altijd tijd voor hem omdat zij ook nog moeten werken.

Help je kind zijn gevoel onder woorden te brengen

Probeer je zo veel mogelijk te verplaatsen in je kind. Zeg bijvoorbeeld ‘vervelend hè, dat je nu niet af kunt spreken met je vrienden. Ik snap dat je daar boos om bent’. Of ‘stom hè, dat je niet naar school kunt en het allemaal onduidelijk is wat je moet doen’. Door zijn gevoel onder woorden te brengen, kan hij het zelf beter plaatsen. Of hij kan het anders verwoorden als het niet helemaal klopt wat jij zegt. Doordat jij begrip toont, kan zijn vervelende gevoel zakken en voelt hij zich meteen wat beter.

Ben even stil

Wacht daarna even op zijn reactie. Ben er gewoon en luister even naar hem zonder meteen een oplossing te bedenken. Jouw onverdeelde aandacht is op dat moment genoeg en dan komen de woorden of gevoelens vaak vanzelf. Het is belangrijk dat het eruit komt.

Dus leg je werk, je telefoon of waar je ook mee bezig bent soms even opzij als je kind je nodig heeft en help hem bij het vertellen wat er allemaal in hem omgaat. Het zal je veel opleveren.

Heb je zelf even een luisterend oor nodig? Bel of mail me gerust.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.