Hooggevoelig, wat is dat nou eigenlijk?

Het is geen diagnose maar meer een karaktereigenschap die te maken heeft met

  • gevoeligheid voor prikkels

én

  • intense verwerking van die prikkels

Naast de gevoeligheid voor prikkels en het intens verwerken daarvan, zijn er nog een aantal kenmerken die mee bepalen of iemand hooggevoelig is:

  • een groot invoelend vermogen
  • gewetensvol gedrag (weten wat voor gevolg een uitspraak of actie voor een ander heeft, waardoor je minder vaak iets vervelends zult zeggen of doen)

Elaine Aron is de eerste geweest die hooggevoeligheid heeft onderzocht en beschreven. Dit is haar definitie:

“Hooggevoelige mensen zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren voordat ze handelen. Dit in vergelijking met mensen die minder opmerken en snel en impulsief reageren.

Door de hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt en de manier waarop je ze verwerkt, kan je hoofd heel erg vol raken. En dat kan weer invloed hebben op hoe je je voelt en reageert. Je wordt bijvoorbeeld sneller boos of verdrietig en laat dat op een intense manier zien.

Je hoofd kan zo vol zijn dat je je niet meer goed kunt concentreren en geen beslissingen kunt nemen. Je bent namelijk iemand die alles goed wil overdenken voordat je iets doet. En door je volle hoofd lukt dat niet meer.

Herken je jezelf hierin? Of je kind? Dan is het heel fijn om meer inzicht te krijgen in hoe het  hooggevoelig-zijn invloed heeft op je dagelijks leven. En ook hoe je er mee om kunt gaan zodat je het kunt leren gebruiken in plaats van dat het je (regelmatig) in de weg zit.

Wil je weten hoe ik jou of je kind daarbij kan helpen? Neem gerust contact met me op. www.kindercoachjudithdepotter.nl/contact

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.