Lastig soms hè, emoties

We vinden het soms maar knap lastig, omgaan met de emoties van je kind. Bij hooggevoelige kinderen zijn de emoties vaak nog extra heftig. En daar vinden we als ouder soms van alles van. ‘Doe maar normaal’, ‘zo erg is het toch niet’, ‘je hoeft toch niet zo boos te worden’, ‘stop maar met huilen hoor’ …..

 

Dat je kind leert lopen, praten en fietsen vinden we allemaal normaal, en daar begeleiden we als vanzelf onze kinderen in. Maar je kind leren omgaan met emoties kost ons vaak veel meer moeite. Dat is op zich niet zo gek, want de emoties van je kind raken jou soms ook. Je herkent (onbewust) misschien een situatie die je zelf als kind hebt meegemaakt en je eigen emotie van toen borrelt op. Maar die wil je liever niet voelen. En daarom zou jij het handig vinden dat de emotie van je kind stopt….

 

Maar zo leert je kind niet omgaan met zijn emoties. Hoe kan je hem helpen?

 

Herkennen van wat de emotie van je kind met jou doet, is de eerste stap. Dat vervolgens even parkeren is de tweede. En dan kun je met volledige aandacht bij je kind en zijn (of haar) emotie zijn. Je kind heeft het nodig dat je zijn emotie serieus neemt. Zo kan hij namelijk leren vertrouwen op zijn gevoel. Anders kan het zijn dat hij makkelijk over zijn eigen grenzen of die van anderen heengaat.

 

Erkennen van emoties kun je bijvoorbeeld doen door te zeggen:

  • Ik begrijp dat je daar boos over bent
  • Je bent een beetje teleurgesteld hè?
  • Volgens mij vind je dat best spannend, of niet?

 

Je kind kan hierop reageren en op die manier woorden geven aan zijn gevoel. De emotie mag er zijn en juist daardoor kan hij vanzelf ook weer verminderen of zelfs weggaan. Geef je kind de tijd om de emotie te verwerken en zelf dingen bedenken die hem daarbij kunnen helpen.

 

Welke emotie van je kind vind jij het lastigst om mee om te gaan?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.