Blij -> vrolijk -> uitbundig -> hyper

Blij is één van de basisemoties, naast boos, bang en verdrietig.

Blij zijn zorgt voor ontspanning, voor uitrusten en opladen. Je krijgt er energie van en wordt vrolijk. Als je kind blij is, dan steekt hij (of zij) daarmee anderen vaak aan en zij worden ook blij.

Als je kind blij is, wil hij graag dingen doen, lekker naar buiten, bewegen, dansen, zingen, knutselen, tekenen. Wat hij doet maakt niet zoveel uit, maar het helpt hem om lekker in zijn vel te zitten.

Als je kind hooggevoelig is, dan heeft hij tussendoor, ook als hij blij is, meer rustmomenten nodig. Om weer bij te tanken zodat hij daarna weer vrolijk verder kan gaan. Alleen voelt hij misschien niet altijd aan dat die rust nodig is en dan gaat hij door.

Blij en vrolijk kunnen dan veranderen in uitbundig. Hij gaat nog meer bewegen en misschien wel een beetje gek doen en hard schreeuwen uit enthousiasme. En voor je het weet is je kind hyper. Je kind heeft geen controle meer en kan ook niet meer luisteren. Hij gaat nog drukker doen en harder schreeuwen en kan niet meer uit zichzelf stoppen. Daar heeft hij jou als ouder bij nodig.

Nadat je kind zo hyper is geweest, is hij helemaal overprikkeld geraakt en is hij vaak heel moe. Hij heeft dan echt even een tijdje rust en ontspanning nodig.

Als je kind (en jij misschien ook wel ????) ‘last’ heeft van het hele drukke gedrag, dan kun je samen gaan ontdekken wanneer het voor je kind nog fijn voelt en wanneer niet meer. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je hem gaat helpen om eerder te stoppen met het hele drukke gedrag en hem er letterlijk uithalen om even uit te rusten. Door dit een tijdje voor hem te beslissen, gaat je kind zelf ontdekken wanneer hij even een pauze nodig heeft. En dan kan hij zelf stoppen.

Een fijne manier om dit bewustzijn te krijgen, is met een thermometer. Groen is onderaan en dat voelt fijn. Je kind is leuk aan het spelen en is vrolijk. Oranje zit in het midden. Hoe hoger je kind in het oranje komt, hoe drukker hij wordt en hoe meer het nodig is om even te rusten. Rood is bovenaan. Je kind is dan helemaal overprikkeld en kan zich daardoor heel uitgeput en rot voelen.

De uitdaging is om het omslagpunt in oranje te gaan ontdekken, zodat je kind niet naar rood hoeft te gaan en op tijd zijn rustmomenten pakt. Dan is het voor je kind en voor jou het fijnst.

 

Wil je meer weten over hoe de thermometer werkt? Je mag me altijd bellen of mailen voor advies.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *