Overprikkeling op school

Ik werd laatst gebeld door een moeder. Haar hooggevoelige zoon zit niet lekker in z’n vel en ze willen graag hulp

Haar zoon is vooral op school snel overprikkeld, heeft het gevoel dat hij alles fout doet en voelt zich niet altijd veilig. Hij kan ineens ontploffen en wordt dan driftig, brutaal, gaat tegen dingen aanschoppen enz.

Meestal is hij daarna erg verdrietig omdat hij dit gedrag zelf ook niet wil. Eigenlijk overkomt het hem op dat moment gewoon. En hij weet nog niet hoe hij het anders kan doen.

Deze moeder wil graag dat haar zoon tools krijgt waardoor hij zich zelfverzekerder voelt en zijn emoties beter kan uiten. En tools voor zichzelf zodat ze hem meer kan ondersteunen.

En dat is precies hoe ik werk. Met kind én ouders. Samen bereik je veel meer én het is veel fijner voor een kind. Hij (of zij) heeft niet het gevoel dat hij het alleen moet doen maar voelt de steun van zijn ouders.

In haar eerste bericht aan mij vertelt de moeder dat ze het thuis kunnen merken als het op school minder gaat. Haar zoon reageert dan bozer. Ze heeft het idee dat de leerkracht hem niet begrijpt en misschien nog weinig weet over hooggevoeligheid en hoe ze daarmee om kan gaan.

Ik hoor dat vaker van ouders die met hun hooggevoelige kind bij mij komen. Dat er nog te weinig bekend is bij leerkrachten en dat er weinig tijd en ruimte is om hooggevoelige kinderen anders te benaderen dan gemiddeld gevoelige kinderen.

Daarom maak ik vaak samen met ouders en kind een afspraak met de leerkracht op school. Om te vertellen over de overprikkeling en wat dit kind nodig heeft op zo’n moment. We vragen aan de leerkracht om mee te denken over oplossingen. En of de oplossingen die het kind zelf heeft bedacht wel of niet kunnen. Erg waardevol en fijn om op die manier de leerkracht meer te betrekken bij wat dit kind nodig heeft.

Misschien herken je dit wel? En zoek jij ook naar handvatten om jouw of een hooggevoelig(e) kind te helpen?

Bel of mail me gerust met je vragen. Ik kijk graag met je mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *