Het is mijn schuld ????

Op ‘de dag van de scheiding’ wordt aandacht gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen.

 

Een scheiding is voor kinderen vaak erg moeilijk. En vooral als beide ouders niet goed meer met elkaar om kunnen gaan. Soms denken kinderen dat het aan hen ligt, of dat zij er toch iets aan hadden kunnen doen om het te voorkomen. En er gebeuren of gebeurden vervelende dingen. Misschien lijkt het voor hen dat het leven nooit meer leuk zal zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn.

 

Christa Septer – Booij schreef hier een mooi verhaal over:

‘Het ijsblokje’

Als je meemaakt dat je ouders niet meer van elkaar houden, ze misschien veel ruzie maken en jij kunt niet meer bij allebei tegelijk wonen, dan voel je je rot. Als het nog niet zo lang geleden gebeurd is, dan denk je misschien dat je je nooit meer prettig zult voelen. Misschien lijkt het wel alsof je een beetje dood bent gegaan vanbinnen, zo koud kan het voelen.

Hoewel je dat misschien nu nog niet gelooft, toch wordt dat gevoel langzaam een beetje minder, net zoals een blok ijs dat smelt in de zon. De ene dag zal het harder smelten dan de andere omdat het warmer is of omdat er geen wolken zijn die de zon tegenhouden. Sommige dagen zal het blok ijs groter worden omdat het eerst regent en het vervolgens zo koud wordt dat het regenwater bevriest. En op sommige dagen, als het precies nul graden is en alles blijft zoals het is, verandert er niets en blijft het blok ijs even groot.

Maar eens, in de toekomst, zul je merken dat het blok ijs kleiner en kleiner wordt, misschien heb je dat al gemerkt, want eens zal het ijs smelten. Als het blokje ijs heel klein geworden is en je wilt er toch een beetje van bewaren, dan kun je het in je eigen vriezertje leggen en het eruit halen wanneer je wilt. Als het ijs opeens helemaal gesmolten is, kun je het water dat overblijft bewaren in een fles, want hoe pijnlijk en rauw, hoe koud en alleen het nu ook voelt, misschien wil je er toch iets van meenemen voor je eigen toekomst. Wat je wilt meenemen dat zul je zelf nog wel ontdekken, dat kan niemand voor jou beslissen.

Het is fijn als het ijs op jouw tempo smelt, dat je het een plekje kunt geven en dat je je minder koud en alleen voelt. Als iemand jou daarbij kan helpen dan mag je dat altijd vragen. Soms is dingen alleen doen fijn, maar vaak is het makkelijker om het samen te doen.

 

Dit prachtige verhaal kan kinderen helpen om te weten dat het vervelende gevoel dat ze hebben dus niet altijd hetzelfde zal blijven. Misschien kan het jouw kind een beetje troost geven in een moeilijke periode.

 

Het verhaal komt uit het werkboek ‘Gedeeld verdriet’ van Riet Fiddelaers en Sabine Noten. Een bron van tools om kinderen in een scheidingssituatie te helpen om verder te gaan. Als je hier meer over wilt weten, neem dan gerust contact met me op.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *