11 tips voor een gezellige en ontspannen vakantie

De vakantie staat voor de deur. Heb jij er zin in? Of zie je een beetje op tegen de uitdagingen die je met je (hooggevoelige) kind(eren) tegen kan komen?

 

Als je de hele dag bij elkaar bent, krijg je sneller irritaties. Tussen jezelf en je kind(eren) of tussen je kinderen onderling als je er meer hebt. Terwijl je het juist in de vakantie graag zo gezellig wil hebben samen….

 

Natuurlijk hoeft het die zes weken niet allemaal leuk en gezellig te zijn. Waar meer mensen in één huis wonen, wordt nu eenmaal wel eens ruzie gemaakt. Je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn. Wij zeggen thuis wel eens ‘let’s agree to disagree’, en dan stoppen we de discussie.

 

Maar hoe houd je het nu het grootste deel van de tijd wel leuk en gezellig? En wat doe je als het even wat minder gaat?

 

 

Tip 1 Leuke-dingen-lijstje maken

Vertel aan je kind wat jij vroeger fijn vond aan de vakantie. Wat deed jij het liefst? Maak daarna allemaal een lijstje met dingen die je leuk vindt om te doen. Lees daarna samen alle lijstjes door en kijk wat er het meest genoemd wordt. Maak dan samen een nieuwe lijst met allerlei dingen die jullie willen doen. Hoe meer iedereen zich betrokken voelt, hoe leuker het is om het samen te gaan doen.

 

Tip 2 Probeer eens iets nieuws uit

Doe ook een keer iets wat maar één iemand op zijn lijstje heeft staan en wat je anders niet zo gauw zou doen. Dat levert vaak hele verrassende en leuke dingen op. Of ontdek met z’n allen iets nieuws of maak bijvoorbeeld samen een nieuw spel. Wedden dat je veel plezier zult hebben?

 

Tip 3 Verwacht niet te veel

Hoe minder verwachtingen je hebt….  Als je vooraf bedenkt hoe iets zou moeten zijn, dan kan het soms erg tegenvallen als het anders wordt dan je had verwacht.

Als je meer in het moment leeft, zonder te veel te kijken naar wat komt of naar wat is geweest, dan maak je het makkelijker en fijner voor jezelf én voor je gezin.

 

Tip 4 Soepeler omgaan met afspraken

Wij hebben thuis afspraken gemaakt over hoe lang onze kinderen mogen gamen. Maar in de vakantie mogen ze een paar keer tot het avondeten een ‘ergens-achter-dag’. Ze mogen dan helemaal zelf weten hoe lang ze achter elkaar gamen. Eten doen we wel samen, dan is er in ieder geval even een break ????

En de andere dagen gaan we soepeler om met onze afspraken.

Veel kinderen vinden het wel fijn om te weten wannéér ze mogen gamen. Dan hoeven ze er ook niet de hele tijd om te vragen en dat geeft rust.

 

Tip 5 Zorg goed voor jezelf!

Zorg goed voor jezelf! We hebben als ouders vaak de neiging om goed voor onze kinderen te zorgen maar vergeten daardoor soms onszelf. Hoe laad jij op? Wat vind jij leuk om te doen? Lezen, film kijken, wandelen, schilderen, mediteren, yoga? Maak daar in de vakantie ook tijd voor. En vertel je kinderen dat je die tijd voor jezelf nodig hebt om er daarna weer voor hen te zijn.

 

Tip 6 Ook je kind moet af en toe bijtanken

Ook je kind heeft wel eens momenten nodig om bij te tanken of op te laden. Jij weet vast wel wat hij (of zij) nodig heeft op zo’n moment. Of vraag het aan je kind, hij weet zelf natuurlijk het best wat hem kan helpen.

 

Tip 7 Laat je kinderen ruzies zo veel mogelijk zelf oplossen

Probeer een ruzie tussen je kinderen niet meteen op te lossen. Hoe fijn je het ook vindt dat het stopt, ze moeten zelf leren om ermee om te gaan. Hou natuurlijk wel in de gaten dat ze elkaar geen pijn gaan doen.

Ik merk vaak dat als ik me ermee ga bemoeien de ruzie niet sneller stopt. Soms duurt het zelfs alleen maar langer. En vaak voelt één van mijn kinderen (of soms allebei) dat ik de kant van de ander kies, ook al is dat niet zo.

Als het uit de hand dreigt te lopen, laat ze dan even apart van elkaar afkoelen. Ieder op een plek waar hij zich fijn en veilig voelt.

Bij ons is het vaak snel weer over en daarna gaan ze gewoon weer samen iets doen. Ik ben juist degene bij wie een vervelend gevoel soms blijft hangen. Ik kan nog veel leren van mijn kinderen, loslaten bijvoorbeeld en weer verder gaan ????

 

Tip 8 Even lekker vervelen stimuleert creativiteit

Accepteer van elkaar dat je niet altijd samen iets wilt of kunt doen. Mijn kinderen willen graag vermaakt worden. Ik hoor regelmatig de vraag ‘mam wat gaan we doen?’ Zeker in vakanties. Maar je hebt daar niet altijd tijd voor óf zin in. Je kunt het makkelijker voor ze maken door te vertellen wanneer je wel tijd hebt om samen iets te doen.

Het is trouwens ook goed dat kinderen zich soms even vervelen. Dat stimuleert de creativiteit en daar komen vaak de leukste ideeën uit.

 

Tip 9 Betrek je kind bij wat je gaat doen

Vraag bijvoorbeeld wat hij wil eten. Hij vindt het vaak leuk om te helpen bij het klaarmaken. Probeer hem zoveel mogelijk zelf te laten doen en help alleen als het nodig is. Kinderen kunnen vaak veel meer dan je denkt, en het is ook goed voor het zelfvertrouwen.

 

Nog een paar tips voor als jullie op vakantie gaan:

 

Tip 10 Laat je kind meedenken bij de voorbereiding van de vakantie

Veel (gevoelige) kinderen vinden het moeilijk om met onbekende dingen en situaties om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan slapen in een ander bed en andere geluiden om je heen. Je kunt je kind helpen door hem zo veel mogelijk bij de voorbereiding van jullie vakantie te betrekken. Laat hem meedenken over de bestemming, ook al maak jij uiteindelijk wel de beslissing. En als de bestemming bekend is, laat hem dan vast bekijken op internet hoe het eruit ziet en wat er allemaal te beleven is.

 

Tip 11 Gun je kind tijd om te wennen

Misschien is jouw kind geen haantje de voorste met op vreemden afstappen en nieuwe vrienden maken. Laat je kind eerst even wennen aan de nieuwe plek. Loop bijvoorbeeld samen een rondje over de camping of het vakantiepark om te kijken waar de speelplekken en toiletgebouwen zijn. Laat hem zelf bepalen wanneer het moment is om er zelf op uit te gaan en contact te leggen met andere kinderen.

 

Ik hoop dat deze tips jou en je gezin helpen om een leuke ontspannen vakantie te hebben. Misschien heb jij ook nog een tip voor andere ouders? Je kunt die hieronder delen bij de reacties.

 

Ik wens jullie een hele fijne vakantie!

 

Lieve groet, Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *