Hou jij van uitdagingen?

We hebben dit jaar een vouwwagen gekocht en willen die deze vakantie voor het eerst gaan proberen. Best een uitdaging, vooral het opzetten van de voortent. Maar we zijn met z’n vieren, dus dat zal vast lukken. En anders vragen we gewoon iemand om hulp.

Niet iedereen houdt van uitdagingen. Want daarbij kan van alles misgaan. En daar kun je je onzeker door voelen. Of denken dat je ‘dom’ bent. Dit heeft te maken met je mindset. In dit geval een vaste mindset, waarbij je ervan uitgaat dat je zo slim bent als je bent en niet slimmer of ergens beter in kunt worden. Dat is natuurlijk erg jammer, want het houdt je tegen om nieuwe dingen te proberen en om jezelf verder te ontwikkelen.

Ik coach een jongen van 10 die regelmatig op deze manier denkt. Bij moeilijke taken en bij toetsen blokkeert hij en zakt hij onderuit op zijn stoel. Het liefst zou hij helemaal niet aan zijn taak beginnen, maar dat kan natuurlijk niet.

Ik laat hem nu ontdekken hoe het werkt met je denken. Je manier van denken bepaalt je gevoel en je gedrag. Alleen jijzelf kan ervoor kiezen om dat anders te doen. Niet dat dat van vandaag op morgen ineens helemaal anders gaat. Maar door kleine succeservaringen te hebben, merkt hij vanzelf dat het ook anders kan. En dat geeft hem een fijner gevoel.

Hij vindt het nu al minder erg om fouten te maken. En hij vraagt sneller om hulp als hij het niet snapt. Hij gaat nog wel regelmatig onderuitgezakt zitten, maar minder lang. Hij weet nu ook dat het geen zin heeft om iets uit te stellen. Want uiteindelijk moet je het toch doen.

Een toets leerde hij eerst maar één keer, helemaal op het laatst. Maar daar werd hij gespannen van, en het lukte hem dan niet om alles te onthouden. Met als gevolg dat hij onzeker aan de toets begon, of ook daar weer onderuitzakte en er niet aan kon beginnen.

Bij een van zijn laatste toetsen heeft hij op een heel andere manier geleerd. Al dagen van tevoren, steeds 10 minuten. Hij merkte dat hij het zo helemaal niet vervelend vond om een toets te leren en ook dat hij het zo veel beter kon onthouden. Hij begon met een veel fijner gevoel aan zijn toets. En hij heeft alle vragen beantwoord. Ook degene die hij niet zeker wist. Dat deed hij eerder niet, omdat hij bang was om een fout te maken.
Hij haalde een 6 voor zijn toets, waar hij heel blij mee was, want het was een vak dat hij moeilijk vindt.

Trots op deze jongen, die zo snel al stappen maakt om op een andere, positievere manier te denken. En blij dat hij ervaart dat hij zelf de verandering brengt.

Herken je dit en wil je weten hoe ik jouw kind hiermee kan helpen? Neem vrijblijvend contact met me op.

 

Lees ook mijn andere blogs over dit onderwerp:
Vaste mindset versus groeimindset
Gedachten bepalen je gevoel en gedrag

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *