11 tips voor een gezellige en ontspannen kerstvakantie

Ben jij een ouder die net als ik soms een beetje opziet tegen de kerstvakantie?

Als je de hele dag bij elkaar bent, krijg je sneller irritaties. Tussen jezelf en je kind(eren) of tussen je kinderen onderling als je er meer hebt. Terwijl je het juist met Kerst graag zo gezellig wil hebben samen….

Natuurlijk hoeft het die twee weken niet allemaal leuk en gezellig te zijn. Het is maar net wat je verwacht. Waar meer mensen in één huis wonen, wordt nu eenmaal wel eens ruzie gemaakt. Dat hoort er toch een beetje bij.

En je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn. Probeer dat juist te zien als een ‘oefening’ om te leren om je standpunt te verdedigen. En om te leren luisteren naar de standpunten van anderen. En om daarna misschien je eigen mening een beetje bij te stellen. Of gewoon om erachter te komen dat verschillende meningen hebben ook oké is. Wij zeggen thuis wel eens ‘let’s agree to disagree’, en dan ronden we de discussie af.

Maar hoe houd je het nu het grootste deel van de tijd wel leuk en gezellig? En wat doe je als het even wat minder gaat?

Ik ben gevraagd door Go-kids Deventer-Salland om een blog te schrijven met tips en ideeën voor een leuke en ontspannen kerstvakantie. De eerste tip geef ik je hier alvast.

 

Tip 1: Gezamelijke leuke-dingen-to-do-list

Vertel eens aan je kind wat jij vroeger het fijnst vond aan Kerst en de kerstvakantie. Wat deed jij het liefst? Maak daarna allemaal een lijstje met dingen die je het leukst vindt om te doen. Bekijk samen alle lijstjes en kijk wat er het meest genoemd wordt. Maak dan samen een nieuwe lijst met allerlei dingen die jullie willen doen. Hoe meer iedereen zich betrokken voelt, hoe leuker het is om het samen te gaan doen.

 

Benieuwd naar de 10 andere tips? Kijk dan op https://go-kids.nl/deventer-salland/blog/gastblog-hoe-houd-je-het-gezellig-met-elkaar-in-de-kerstvakantie

Ik hoop dat deze tips jou en je gezin helpen om een leuke ontspannen vakantie te hebben. Ik wens jullie hele fijne feestdagen en een warm en liefdevol 2018!

 

Judith de Potter
Kinder- en jongerencoach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *