Kind van 9

Afgelopen week heb ik een masterclass gevolgd bij Simone Nieuwhuis van De Jutter coaching over ‘de bijzondere ontwikkelingsfase van het 9-jarige kind’. In deze fase van het kind (8-11 jaar) gebeurt en verandert heel veel.

 

Eerst even kort iets over de fase die eraan vooraf gaat, van 0 tot 7 jaar.
In de eerste zeven jaar zien kinderen allerlei gedrag en emoties bij hun ouders en op school en dat kopiëren ze. Hierdoor wordt de basis gelegd van hoe een kind naar de wereld kijkt. In deze fase gaat het vooral om het denken, informatie wordt opgeslagen.

 

In de fase van 7 tot 14 jaar komen het voelen en emoties veel meer op de voorgrond. Wat kinderen zien, beleven en voelen klopt vaak ineens niet meer met het beeld wat ze in de eerste 7 jaar van de wereld hebben gevormd. Ze moeten hun eigen beeld van de wereld gaan vormen. Hun blik wordt ruimer, alles verruimt. Ze gaan zich aan sommige dingen aanpassen.

Kinderen van deze leeftijd en vooral rond 9 jaar voelen en beleven alles veel intenser. Als ze blij zijn, zijn ze bijna euforisch; als ze boos zijn, is het huis bijna te klein; ze zijn verdrietig om dingen waar ze eerder niet verdrietig om waren en het verdriet kan veel heftiger zijn en langer duren dan toen ze nog kleiner waren.

 

Welke problemen kun je bijvoorbeeld tegenkomen bij kinderen in de leeftijd van 8 tot +/- 11 jaar?

Vogel   Buikpijn9 jaar down2
Vogel   Angst voor ….
Vogel   Er niet bij horen
Vogel   Niet begrepen worden
Vogel   Gepest worden
Vogel   Eenzaamheid
Vogel   Prikkelgevoelig

 

Het is in deze fase heel belangrijk dat je als ouders laat weten dat je er bent voor je kind, dat ze weten dat ze op je terug kunnen vallen als het nodig is. Begeleid je kind in de emoties die het heeft en probeer ze niet te verstoppen of weg te wuiven. Je kind heeft het nodig om te leren voelen om zijn eigenheid te vinden.

 

Herken je één van de problemen bij je kind en wil je weten hoe je je kind hierin kunt begeleiden en wat ik als kindercoach voor jullie kan betekenen? Je kunt vrijblijvend contact met me opnemen door het Contactformulier in te vullen of me te bellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *